Zo schakel je vlot over van winteruur naar zomeruur

Dat uurtje slaap minder in het laatste weekend van maart, het lijkt onschuldig. Toch heeft de omschakeling van winter- naar zomeruur meer impact op je dan je denkt. Je ritme raakt er vaak van in de war. Verschillende experts pleiten zelfs voor de afschaffing van het zomeruur. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om die omschakeling vlot door te komen! Wij zetten ze op een rijtje.

1. Bereid je slaapritme stilaan voor  

Niet iedereen verteert dat uurtje minder slaap even goed. Om het jetlag-gevoel de dag erna tegen te gaan, begin je best al een paar dagen ervoor je slaapritme aan te passen.

Start op woensdag en kruip vanaf dan 4 nachten een kwartiertje vroeger onder de wol. En sta ’s ochtends een kwartier vroeger op. Zo ben je de vermoeidheid van de uurwissel voor!

2. Speel met licht  

  • Je lichaam maakt rustgevende hormonen – melatonine en serotonine – aan wanneer het donker wordt. Het gevolg? Je wordt slaperig. Omgekeerd wakkert zonlicht net een stof aan die je energie geeft: dopamine. ’s Ochtends je gordijnen wagenwijd opentrekken boost dus meteen je energiepeil!
  • ’s Avonds vermijd je licht liever. Hoe donkerder je kamer, hoe beter. Doe je gordijnen daarom wat vroeger dicht, ook al is het buiten nog licht. Zo fop je je hersenen en zet je de aanmaak van serotonine in gang. Dat hormoon waarvan je in slaap valt, weet je nog?

3. Ban blauw licht uit je slaapkamer  

  • Je weet ongetwijfeld al dat e-mails beantwoorden in bed of door Facebook scrollen niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Maar weet je ook waarom dat je slaap negatief beïnvloedt? Het onnatuurlijke licht van die schermen remt de afscheiding van melatonine af.
  • Daarbovenop prikkel je je hersenen onnodig met alle meldingen en geluiden die binnenkomen. Zo blijf je langer alert en stel je de relax-modus voor het slapengaan uit.
  • Probeer in de plaats een boek te lezen, rustgevende muziek te luisteren óf geef mediteren een kans!

4. Begin je dag met een wake-up light  

’s Ochtends meteen klaarwakker en goedgemutst opstaan? Het kan met een wake-up light! Zo’n wekker bootst de zonsopgang na in je slaapkamer en zorgt voor de nodige dopamineboost om goed aan de dag te beginnen.

5. Dut niet té lang  

Dat uur minder slaap ontregelt je slaapritme. Je bent waarschijnlijk moe en snakt vaker naar een powernap. Probeer niet te snel toe te geven aan dat verlangen. Je zal ’s avonds moeilijker de slaap vatten en de dag erna een vals uitgerust gevoel hebben. Zeker na de omschakeling naar het zomeruur. Doorheen de dag krijg je dan een klopje van de hamer. Is de nood aan een dutje écht hoog? Beperk dat dan tot 20 minuten. Luister vooral naar je lichaam! 

6. Zo bereid je je baby voor op het zomeruur   

Je baby ondervindt nog meer hinder van de uurwissel dan jij. Het heeft geen zin om die van de ene dag op de andere een uur vroeger in te stoppen. Je vervroegt het slaap- en eetuur van je oogappel beter dag na dag met enkele minuutjes. Begin een week op voorhand, zo kan de overgang in kleine stapjes verlopen. Garantie dat het van een leien dakje zal lopen, heb je niet. Maar het is het proberen waard!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MyComfort24.