Je hormonen begrijpen met Lieselot Theys

“Het zullen wel weer de hormonen zijn”, gebruiken we te pas en te onpas als we ons even niet 100 % voelen. Onterecht, opent osteopaat Lieselot Theys haar webinar. Hormonen zijn geen parasieten die we moeten bestrijden. Ze maken deel uit van een geniaal systeem dat ons gezond en gelukkig maakt. Tenminste, als ze in balans zijn. En met enkele inzichten en tips kan je daar zelf voor zorgen.

Waarom je beter in een ijsbad springt …

… dan hele dagen bij kamertemperatuur stil te zitten? Of waarom je beter eens goed honger hebt, dan continu eten binnen handbereik? Het antwoord op deze vragen levert het eerste verrassende inzicht op. Onze hormonen zijn niet gemaakt om niets te doen. Hoe makkelijker we het ons lichaam maken, hoe moeilijker onze hormonen het vaak krijgen. Wil je hormonale kwaaltjes zoals vermoeidheid, lager libido, menstruatieklachten, stemmingswisselingen of slaapproblemen zelf aanpakken? Dan neem je best je hele levensstijl onder de loep.

Oorzaken van hormonaal onevenwicht

“Ervaar je klachten, dan is het niet slim om die meteen toe te wijzen aan één hormonale klier”, legt Lieselot uit. Werkt je schildklier trager, of scheidt je pancreas te veel insuline af? Dan is dat op zich geen oorzaak, maar eerder een gevolg van andere functionele problemen die ons hormoonsysteem verstoren:

  • Lever- en darmproblemen – Je lever moet optimaal werken om hormonen aan te maken (vanuit cholesterol) en opnieuw af te breken. Ook een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede werking van je hormoonsysteem.

  • Contact met hormoonverstorende stoffen – Moet je lever continu werken om slechte stoffen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen, alcohol, uitlaatgassen of medicatie af te breken, dan blijft er weinig energie over om ook je hormonen in balans te houden. Tip: vermijd die stoffen dus zoveel mogelijk.

  •  Insulineresistentie – Insulineresistentie door te veel suikers in de bloedbaan kan de werking van alle klieren verstoren, met als gevolg klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, eisprong die uitblijft, verminderde vruchtbaarheid, zwak immuunsysteem …

  • Chronische stress – Zowel chronische emotionele stress (bv. altijd gespannen zijn, traumatische ervaringen …) als fysiologische stress (bv. altijd te weinig slapen, te weinig vitamine D, te weinig eiwitten en vetten eten, te veel koolhydraten …) kunnen zorgen voor hormonale problemen.

“Hormonen zijn geen parasieten waar ‘we mee moeten leren leven’."

— Lieselot Theys, osteopaat

Hormonale kwaaltjes aanpakken? Een stappenplan!

In haar boek ‘Onze hormonen, onderschatte helden’ legt Lieselot je stap voor stap uit wat je zelf kan doen aan spijsverteringsproblemen, erectiestoonissen, menopauzale klachten, humeurschommelingen, slaapproblemen, blijvende gewichtstoename, menstruatieklachten ...

Rode draad door het verhaal? Volg dit vijfstappenplan.

1. Bevraag jezelf en schrijf de klachten uit

Doe alsof jij de dokter bent en praat letterlijk tegen jezelf: beschrijf je klachten en maak een tijdslijn van wanneer en hoelang je er al mee kampt.

2. Onderzoek het hormonale probleem

Zoek uit welke klier in de problemen zit (bv. pancreas, bijnier, schildklier, eierstokken) en waarom. Heb daarbij aandacht voor alle aspecten van je levensstijl.

3. Onderzoek de mogelijke boosdoeners

Hou een voedingsdagboek, bewegingsdagboek, slaapdagboek … bij. Geconfronteerd worden met je dagelijkse gewoonten, kan vanzelf al helpen om gezonder te gaan leven.

4. Interpreteer alle onderzoeken

Analyseer en leg linken tussen de gegevens in je dagboeken. Bijvoorbeeld: als ik te weinig slaap, dan eet ik meer en dan worstel ik altijd met hevige suikerdips. Kan je zelf de interpretatie niet maken, dan is al die info zeker nuttig voor de zorgverlener die je begeleidt.

5. Ga op zoek naar de juiste zorgverlener

En communiceer! Durf je verwachtingen als hulpvrager voorbereiden en uitspreken. Durf je lichaam te vertrouwen en geloven. Voel je niet bang of schuldig om er verder mee aan de slag te gaan.


Wie is Lieselot Theys?

  • Lieselot Theys is osteopaat met een expertise in gynaecologie.
  • Ze specialiseerde zich na haar master kinesitherapie en osteopathie in gynaecologische problemen en hormonale klachten.
  • Auteur van het boek ‘Onze hormonen, onderschatte helden: het no-nonsense handboek’.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!