Fitter met een e-bike?

Fietsen is gezond, dat staat vast. Maar hoe zit dat met een e-bike? Word je fitter door te fietsen met ondersteuning? Het spreekt voor zich dat fietsen met een ouderwetse fiets lastiger is maar beweging is beweging, toch? Zoveel vragen: hoog tijd voor enkele verhelderende antwoorden!

Bewegen, bewegen, bewegen

Bij een gezonde levensstijl hoort voldoende beweging. Voor heel wat mensen is de e-bike de ideale manier om dat te doen. Is het echt zo gezond als we denken om dagelijkse verplaatsingen met de e-bike te doen? Of moeten we toch voorkeur geven aan een niet-elektrische fiets om de fietskilometers fysiek te laten meetellen?

Bereik: verder en langer

Uiteraard is je hartslag, je energieverbruik, je vermogen en je zuurstofopname hoger met een gewone fiets. Je trainingsarbeid en conditiewinst dus ook. Maar het is bijvoorbeeld wel al intensiever dan wandelen, toch een heel gezonde activiteit. Veel hangt ook af van hoeveel ondersteuning je kiest: zet je die laag of hoog?

In ieder geval is uit studies gebleken dat mensen met een e-bike misschien minder intensief sporten dan hun ouderwetse niet-aangedreven collega’s maar wel verder of langer sporten. De Wereld Gezonheidsorganisatie (WHO) raadt aan om wekelijks 150 tot 300 minuten matig intensief te sporten en 75 tot 150 intensief te sporten. Dat zijn best wat uren en als je die wél aflegt met een e-bike: zoveel te beter!

Conclusie: wat met je conditie?

Als Tour de France-winnaar ga je niet fitter worden door te fietsen met een e-bike. Maar wie om gelijk welke reden in mindere conditie verkeert, doet goed aan elke vorm van beweging. Dus ook met een e-bike. Wat ook zo mooi is aan de e-bike is dat méér mensen kunnen blijven fietsen, die het anders niet zouden kunnen doen (door leeftijd, ziekte, te grote afstanden of te heuvelachtige omgeving).

En vergeet niet dat de e-bike ook andere voordelen heeft: het blijft een ecologisch vervoermiddel dat je stress doet verminderen. Je verplaatst je vlot in de stad en hoeft geen parkeerplekje te zoeken. En met een beetje ondersteuning gaat het bovendien nog eens vooruit ook.

Zelf helemaal fit maar is je e-bike niet in topconditie? Volg onze webinar ‘Het ABC van de e-bike’ en krijg praktische tips om je e-bike te onderhouden.

Wil je meer bewegen of zoek je tips om je voornemens vol te houden? Dan kan je hier verder lezen.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bike Republic.