Luc Swinnen toont hoe je stress vermijdt

Woorden als stress, burn-out en bore-out zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Stressexpert Luc Swinnen toonde tijdens zijn LifeTalks dat het ook anders kan. Alles draait rond de nervus vagus, zo blijkt. Praktische tips? Die kregen we in overvloed.

Stress duikt steeds vaker op

Je merkt het zelf vast ook: alles verandert veel sneller dan vroeger. De onzekerheid stijgt, de wereld rondom ons wordt steeds complexer. Ons eigen stresssysteem is niet gemaakt om tegen die trend in te gaan. Logisch dus dat ons brein af en toe aan de noodrem trekt. We geraken overprikkeld en ervaren regelmatig stress. Dat begint al ’s ochtends wanneer we ons vlugvlug gereedmaken om naar school of naar het werk te gaan. Onderweg staan we in de file en overdag moeten we in een keurslijf lopen en strakke deadlines halen. ’s Avonds wacht opnieuw de file vooraleer we aan onze huishoudelijke taken kunnen beginnen. Elke dag opnieuw.

Nervus vagus schiet te hulp

Volgens Luc Swinnen moeten we, om stress te vermijden, oog hebben voor onze nervus vagus, ons autonoom zenuwstelsel. Door dat als het ware te trainen, kunnen we wel degelijk stressmomenten counteren en meer rust brengen in ons leven. Dat de nervus vagus belangrijk is in ons lichaam, bewijzen de cijfers: we hebben 100 miljard hersencellen en 100 triljoen synapsen of verbindingen in de hersenen. 20 % van alle zuurstof en 15 % van het werk van ons hart is voor onze hersenen bestemd. Luc heeft tijdens zijn LifeTalks 7 tips opgesomd om je nervus vagus te ontlasten en te genieten van een rustiger leven.

7 tips voor een rustiger, evenwichtiger leven

1. Durf te lummelen

Af en toe mag je gerust de aan-knop in je hoofd uitschakelen. Vergeet afspraken, doe een dutje, denk even nergens aan. Dat alleen brengt al heel wat rust in je hoofd.

“Lummel elke dag, zo breng je je brein tot rust.”

2. Ga wandelen in de natuur

Hoe meer je stapt, hoe gezonder voor je brein. De natuur brengt rust, in meer dan een opzicht. Luc Swinnen gaat tijdens wandelingen zelf graag op zoek naar de reeks van Fibonacci. De ogen in de veren van een pauw, zaadjes van een zonnebloem, bloemblaadjes, voorbeelden genoeg.

3. Doe aan deep listening

Ga je met iemand in gesprek? Luister dan écht naar wat die te zeggen heeft. Toon interesse en empathie. Focus je helemaal op die persoon, zonder afgeleid te worden door de hectiek van het leven.

4. Vermijd afleiding

Van afleiding gesproken: je smartphone is er eentje die kan tellen. Leg die tijdens een gesprek of een maaltijd ver weg. “Een momentje, ik moet even opnemen” is een zin die je liever niet hoort. Ook andere schermen zijn uit den boze: tablets, een laptop, de televisie.

5. Pas de 4-7-8-ademhaling toe

Adem 4 seconden in door je neus. Hou je adem 7 seconden in. Adem 8 seconden uit door je mond. Luc raadt aan om dit op vaste tijdstippen te doen, liefst ’s ochtends en ’s avonds en telkens 5 minuten lang. Al na enkele dagen zal je resultaat boeken en gemakkelijker tot rust komen.

6. Verwen je brein met positieve prikkels

Lummelen is belangrijk maar het omgekeerde net zozeer. Prikkel je brein regelmatig op een positieve manier. Leer schaken. Luister naar leuke muziek. Bezoek een museum of leer een nieuwe taal aan. Je mag dit helemaal zelf invullen.

7. Zoek elke dag glimmers

Glimmers zijn leuke dingen die ons veiligheidsgevoel verhogen. Dat gaat breed: van op tijd op een afspraak verschijnen tot naast iemand gaan zitten tijdens een gesprek. Hoe langer je een glimmer kan rekken, hoe groter het positieve effect op je mentale gezondheid.


Luc Swinnen

Wie is Luc Swinnen?

  • Luc Swinnen is als arts al 20 jaar intens bezig met onderzoek rond stress, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus. Zijn passie is de impact van emoties op het functioneren van mensen.
  • Hij publiceerde in tal van internationale en nationale tijdschriften en is een welbespraakt spreker op congressen.
  • Auteur van de succesvolle boeken ‘Rust voor je brein’, ‘Activeer je nervus vagus’ en het recent uitgebrachte ‘Versterk je nervus vagus’.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!