Actrice Lynn van Royen getuigt over haar cyclus en moodswings

Je krijgt er als vrouw gemiddeld 450 keer mee te maken in je leven, de menstruatiecyclus. En toch praten we er niet over, of toch heel weinig. Daar brengt Morgane Leten, cyclusexpert verandering in. In haar boek ‘Het cycluskompas’ deelt ze naast haar eigen ervaringen en kennis ook ervaringen van andere vrouwen, zoals dat van actrice Lynn Van Royen.


Zoals dit denk ik bij veel vrouwen het geval is, stelde ik mijn anticonceptie pas in vraag op het moment dat ik last kreeg van ongemakken. Ik had een hormoonspiraal en was daar vijf jaar goed mee geweest, maar in het laatste jaar boterde het niet meer tussen de spiraal en mijn lijf. Ik had vaak buikkrampen, lage rugpijn, pijnlijke en gevoelige borsten en tepels en moodswings om van achterover te vallen. Heel vervelend, vond ik zelf. Ik kon het ook niet uitleggen.
Elke keer opnieuw dacht ik: ‘Oooh, er is iets mis met me, wat is dit? Ik voel me zo ongelooflijk zwaarmoedig en verdrietig.’ Je probeert gewoon voort te doen, want hé, vorige week was alles nog oké, dus waarom nu dan niet? En ook al heb je met een spiraal geen echte cyclus, toch begon ik een regelmaat te ontdekken in mijn gevoelens en ongemakken.


Ik postte daarna heel open iets op Instagram over die hormonen, en stelde de vraag of ze bij nog andere vrouwen ook zo opspeelden. Er kwam massaal veel reactie van vrouwen die het allemaal herkenden en zelf al op zoek waren gegaan. Anderen stonden net als ik nog aan het begin van de zoektocht, nog anderen gaven gul advies. Het voelde als een warm dekentje. Ik ging aan de slag met de adviezen. Daarnaast heb ik me verdiept in specifieke boeken, podcasts en supplementen om mijn menstruele gezondheid te ondersteunen. Het was snel duidelijk dat ik mijn eigen lichaam en cyclus helemaal niet kende.

"Na drie à vier weken deden mijn borsten al niet meer zoveel pijn. De moodswings hadden dan weer wat meer tijd nodig, maar na twee maanden voelde ik me veel rustiger."

— Lynn Van Royen, Vlaamse actrice


Ik had geen idee. Ik nam sinds mijn vijftiende de pil, dan kreeg ik een kind, dan nam ik weer de pil, dan kreeg ik nog een kind en daarna had ik een spiraal. Hoe zou het zijn zonder? Zou dat allemaal nog wel werken? Ik belde naar mijn gynaecoloog, liet mijn spiraal verwijderen en dat voelde als een gigantisch cadeau aan mezelf. Echt, ik heb de dag gevierd dat ik voor het eerst in zes jaar weer mijn maandstonden had. Ik was zo fier dat mijn lichaam dat nog kon, dat mijn ‘machientje’ nog wist hoe dat moest, dat ik een fles champagne heb opengetrokken met mijn lief! Na drie à vier weken deden mijn borsten al niet meer zoveel pijn. De moodswings hadden dan weer wat meer tijd nodig, maar na twee maanden voelde ik me veel rustiger. Mijn lief kan dat bevestigen. Een groot deel van die verandering is te verklaren door het feit dat ik mezelf leerde kennen, naar mijn lichaam luisterde en mijn natuurlijke cyclus niet meer krampachtig tegenwerkte door gewoon ‘door te doen’.


Als ik nu in mijn herfst zit, nestel ik me sneller op de bank. Ik zoek de gezelligheid op, heb minder behoefte om mensen te zien en ga mezelf niet forceren. Dat deed ik vroeger wel, omdat ik dacht dat dat verwacht werd. Het is zo’n bevrijding om naar jezelf te luisteren en je eigen grenzen aan te geven. En terwijl ik vroeger dacht: ‘O jee, wat is dat met me, dit is toch niet normaal’, weet ik nu gewoon dat het wel normaal is en ik berust erin. Het gaat voorbij, ik omarm het. De lente en de zomer, daarentegen zijn bruisend en bubbly! Ik ben supersociaal en outgoing, heerlijk! Op basis van het seizoen je doen en laten bepalen is een verrijking. We zijn nu zeven maanden verder en elke dag ben ik blij met mijn beslissing. Mijn lief en ik zijn nu ook gestart met een cursus om nog preciezer te weten hoe mijn cyclus werkt en wanneer ik wel en niet vruchtbaar ben. Zo is hij ook van alles op de hoogte en maakt hij er mee deel van uit. Op die manier kan hij mij ook lezen. Soms zegt hij ’s ochtends tegen me: ‘Liefje, kan het zijn dat het herfstig is?’ Heel attent en lief vind ik dat, en hij zit er elke keer boenk op. Dat voelt fijn, het voelt aan alsof we het samen doen.

Als ik mijn maandstonden heb, drink ik graag infusies die een beetje ondersteunend werken. Kruiden die verlichting kunnen bieden zijn vrouwenmantel, zilverschoon en duizendblad. Ze werken krampstillend en kunnen je bloeding iets minder intens maken. En met een kersenpitkussentje op je buik op de bank, of net wat bewegen zodat je baarmoeder ‘opgewarmd’ geraakt als spier helpt ook, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.


Liefs,
Lynn

Volg onze LifeTalks 'hoe haal je het beste uit je menstruatiecyclus?' met cyclusexpert Morgane Leten.

  • Ontdek hoe je prestaties, energielevel en stemming meebewegen met jouw cyclus.
  • Leer omgaan met allerlei menstruatiekwaaltjes, optimaliseer je slaap, voeding en agenda in functie van je cyclus
  • Ga op ontdekking in je eigen hormoonhuishouding.

In samenwerking met Lannoo.