Wil je meer bewegen? Zo houd je vol!

Heb je jezelf voorgenomen om meer te bewegen? Super, want er hangen veel gezondheidsvoordelen vast aan een actievere levensstijl. Toch vallen we snel terug in onze oude routines. Deze tips helpen je om je goede voornemens vol te houden.

1. Maak je voornemens specifiek

Hoe concreter je je doelen of voornemens omschrijft, hoe groter de kans dat je je eraan houdt. Enkele voorbeelden van concrete voornemens om te bewegen:

  • Ik ga elke dag minstens een kwartier wandelen;
  • ik ga 2 keer per maand zwemmen;
  • ik neem enkel nog de lift als ik iets zwaars in mijn handen heb.

2. Formuleer je voornemens op een positieve manier

‘Ik mag niet meer te lang zitten’ of ‘ik moet vaker rechtstaan van mijn bureau’ klinkt veel minder aangenaam dan ‘ik mag elk halfuur 5 minuten pauzeren om mijn benen te strekken.’ Door je goede voornemen te verwoorden als iets positiefs, ben je meer gemotiveerd dan wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf beperkingen oplegt.

3. Deel je doelen op in kleinere tussendoelen

Hoe kleiner je een uitdaging maakt, hoe makkelijker die wordt. Wil je 5 kilometer kunnen lopen? Ga dan eerst voor 1 kilometer, enzovoort. Je voortgang bijhouden werkt trouwens motiverend. Gebruik een stappenteller of een fitnesslogboek om je doelen op te volgen.

4. Maak van de actieve keuze ook de meest logische keuze

Zorg ervoor dat je goede voornemen de makkelijke optie wordt. Parkeer je fiets bijvoorbeeld tussen de auto en de garagepoort. Voor dat ommetje naar de bakker zal je dan sneller de fiets nemen in plaats van die eerst te verzetten om de auto te nemen. Of zet je sportschoenen vooraan je schoenenkast als reminder om meer te wandelen.

5. Deel je goede voornemen

Als je je voornemen om meer te bewegen kenbaar maakt aan je omgeving, heb je een extra motivator om aan de slag te gaan én te blijven. Vrienden, familie en collega’s kunnen je ondersteunen door samen te gaan wandelen, vaker samen de trap te nemen of samen een nieuwe sport uit te proberen. Als je met iemand hebt afgesproken, zal je ook minder snel verleid zijn om je jogsessie in de regen of zwembeurt na een lange dag of af te zeggen.

6. Gun jezelf tijd

Een nieuwe gewoonte opbouwen kost tijd. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld 66 dagen duurt tot een nieuwe gewoonte deel uitmaakt van je routine. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan nieuwe activiteiten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NewPharma.