Eén ding is duidelijk na de LifeTalks met geluksonderzoeker Leo Bormans: het nieuwe geluk in deze wankele tijden heet ‘happinus’. Maar wat betekent dat nu precies?

Wat is de essentie van geluk?

We leven in nieuwe tijden, die vragen om nieuwe antwoorden. Ook als we spreken over wat ons nú gelukkig en hoopvol maakt. En dus komt Leo Bormans met zijn ‘New World Book of Happiness’ op de proppen. Hij vroeg 100 experts uit 50 landen wereldwijd om telkens in één zin en zes adviezen samen te vatten wat volgens hen de essentie van geluk is. De bijdragers zijn géén geluksgoeroes, maar onderzoekers uit verschillende domeinen die geluk wetenschappelijk bestuderen. En wat blijkt? Geen enkele onderzoeker schrijft exact hetzelfde als een andere, maar ze spreken elkaar ook niet tegen. Er is dus een rode draad in ons universele streven naar geluk.

De weg naar duurzaam geluk

Wat door al die inzichten schemert? Je kan niet gelukkig zijn in een wereld die niet gelukkig is. “De wortels van geluk zijn geëvolueerd van ‘ik’ (ik moet gelukkig zijn) en ‘wij’ (geluk is het delen van geluk) naar ‘ons’”, zegt Leo. “De ‘ons’ staat dan voor mensen overal ter wereld en de komende generaties. De hele wereld waarin we leven heeft invloed op ons geluk. Denk maar aan oorlog, klimaatverandering … Je kan geen eilandje creëren waarop wij gelukkig zitten te wezen en de rest kan stikken. Zo’n ‘geluk’ is niet duurzaam.”

Nieuw geluk = happinus

Toen Leo alle teksten van alle wetenschappers had gelezen, werd hij plots badend in het zweet wakker met het inzicht: “ik kan het zelfs in één woord samenvatten.” Hij kwam tot ‘happinus’, de samentrekking van ‘happiness’ en ‘us’. En dat betekent? Happiness for all of us. Gelukkig zijn in een gelukkige wereld. De term bestond nog niet en de kern ervan is ‘generativiteit’, of dat je als mens komt tot de evolutie dat je iets van betekenis wil doorgeven aan de volgende generaties.

Gelukkig zijn op 3 niveaus

Het LifeTalks webinar loopt op z’n einde als Leo deze mooie synthese van geluk met ons deelt: ‘happiness is feeling good while doing good’. Geluk is je goed voelen terwijl je goed doet. En dat omvat drie niveaus. Ten eerste: je mag zelf plezier hebben (pleasant life). Ten tweede: geëngageerd zijn maakt gelukkig (engaged life). En ten derde: geef iets betekenisvol door (meaningful life). Pas dan kan je zeggen dat je een gelukkig mens bent. En dat is iets anders dan cocktails slurpen op een zonnig terras!

“Geluk is je goed voelen, terwijl je goed doet”

Leo Bormaans

Hoop is een vrije keuze

Wat Leo wil dat we vooral onthouden? “Dat angst een reactie is en hoop een keuze. Het is normaal dat je angst voelt voor de nieuwe uitdagingen in een veranderende samenleving. Maar je kan er zelf voor kiezen om al dan niet hoopvol in het leven te staan. Wees ‘hooptimistisch’. Ga niet aan de kant van de klagers staan, maar omring je met andere optimisten. Dat is niet naïef. Optimisme heeft alleen maar voordelen. Blijf elke dag verwonderd om het mooie cadeau dat het leven nog altijd is.”


Leo Bormans

Wie is Leo Bormans?

  • Leo Bormans is onderzoeker en schrijver van internationale bestsellers als ‘The World Book of Happiness/ Love / Hope’, ‘Hooptimisme’, ‘De Knikkers van Qadir’ en ‘Geluk voor Kinderen’.
  • Hij geeft wereldwijd lezingen en workshops voor de meest uiteenlopende doelgroepen en is ‘Distinghuished Lecturer in Happiness Economics Research’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!