De voordelen van fermenteren

Een natuurlijk proces waarbij organismen zoals bacteriën, schimmels en gist je voedsel op een gezonde manier laten rotten? Dat klinkt vreemd, maar door groenten te fermenteren kan je ze net heel lang bewaren. Ook levert het heel wat gezondheidsvoordelen op.

Micro-organismen zetten koolhydraten zoals zetmeel en suiker om in alcohol of zuren. Die werken als natuurlijk bewaarmiddel en zorgen voor de kenmerkende pittig-zure smaak van gefermenteerd voedsel. Fermentatie bevordert ook de groei van probiotica. Dat zijn gunstige bacteriën die een belangrijke rol spelen voor je gezondheid en vooral in je darmen. Dit heeft tal van gezondheidsvoordelen waaronder deze zeven.

1. Minder darmproblemen

In yoghurt en kefir zetten bacteriën tijdens het fermentatieproces lactose om in melkzuur. Hierdoor vermindert de hoeveelheid lactose, waardoor het product gemakkelijker verteerbaar wordt voor mensen met gevoelige darmen of lactose-intolerantie. Soms worden er bij gefermenteerde producten zoals bier ook extra enzymen toegevoegd die gluten verder afbreken. Dit is dan weer positief voor mensen met glutenintolerantie.

2. Ondersteunt de spijsvertering

Fermentatie verandert de structuur van voedsel, waardoor het gemakkelijker te verteren wordt. Denk bijvoorbeeld aan gefermenteerde kool of zuurkool. Tijdens het proces ontstaan ook enzymen die je spijsvertering een handje kunnen helpen. Daarnaast worden bij het fermenteren antinutriënten afgebroken, zoals het fytinezuur in granen. Die antinutriënten kunnen de opname van voedingsstoffen belemmeren. Door de fermentatie wordt dit dus voorkomen.

3. Boordevol vitaminen en mineralen

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten vaak meer voedingsstoffen dan hun niet-gefermenteerde tegenhangers, omdat micro-organismen tijdens het fermenteren bepaalde vitamines, zoals B- & K-vitaminen, produceren. Doordat het proces ook antinutriënten afbreekt, worden bijvoorbeeld mineralen gemakkelijker opgenomen.

4. Beter immuunsysteem

Je darmbacteriën hebben een grote impact op je immuunsysteem. Hierdoor geven de probiotica die in gefermenteerde producten zitten je een heuse gezondheidsboost en ze verlagen ook bijvoorbeeld het risico op infecties zoals een verkoudheid. Probiotica zorgen bovendien voor een sneller herstel als je ziek bent.

5. Voorkomt hartproblemen en diabetes

Onderzoek toont aan dat gefermenteerde voeding preventief kan werken bij hartaandoeningen en diabetes. Probiotica helpt bijvoorbeeld bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, een belangrijke factor bij het voorkomen van diabetes type 2. Daarnaast zijn chronische ontstekingen een risicofactor voor zowel hartziekten als diabetes type 2. Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen helpen om die ontstekingen te remmen. Ook bevorderen ze een gezond darmmicrobioom, waardoor je gewicht beter onder controle blijft.

6. Verlaagt bloeddruk en cholesterol

Gefermenteerde voeding zou ook je bloeddruk en ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen, wat gunstig is voor je hart. Ook dit gezondheidsvoordeel is te danken aan de werking van probiotica op het darmmicrobioom. Dit heeft immers invloed op je stofwisseling en je hartgezondheid.  

7. Helpt bij huidaandoeningen

Aangezien een gezonde darmflora ontstekingen helpt verminderen, geldt dit ook voor huidaandoeningen zoals acne en eczeem. En wist je al dat een gezond darmmicrobioom positieve signalen naar je huid kan sturen, wat bijdraagt tot een verbetering van je huid? Bepaalde voedingstoffen zoals vitamine K en vetzuren stimuleren bovendien de werking van een gezonde huid.