Start to Walk: slim opbouwen naar een wandeltocht

Wandelen is laagdrempelig én gezond. Ben je van plan om langere afstanden af te leggen, dan bouw je je kilometers toch beter gestaag op. Aan de hand van deze Start to Walk-trainingsschema’s van 5, 10 en 21 km bijvoorbeeld.

De voordelen van een wandeling kan je niet overschatten. Het is goed voor je hart- en bloedvaten, spijsvertering, gewicht, humeur … Redenen genoeg om ermee te beginnen. Voor korte wandelingen hoef je je meestal niet voor te bereiden. Met een goed paar wandelschoenen kan je al op weg.

Ben je al wat geroutineerd en wil je wat langere afstanden afleggen? Hieronder vind je twee Start to Walk-trainingsschema’s, eentje om tot 5 kilometer te wandelen en een om tot 21 kilometer te gaan. Vergeet ook niet om genoeg rustdagen in te lassen tussen de inspanningen!  Wanneer je je wandelafstand opbouwt kan je ook beter je voeding hierop afstemmen. Zo vermijd je het risico om je lichaam te overbelasten.

Trainingsschema 5 kilometer

Als beginnende wandelaar loop je beter niet te hard van stapel. Als je dit schema volgt, kan je na een tiental weken 5 kilometer wandelen. Regelmatig op pad gaan (drie keer per week) is de basis. Met een vaste planning kom je dus al een heel eind. En maak je geen zorgen als het eens wat minder gaat, volhouden is de boodschap.

Schema ‘Start to Walk 5 km’

Trainingsschema halve marathon

Stap je moeiteloos 5 kilometer en heb je honger naar meer? Rustig opbouwen blijft essentieel, probeer eerst of je tot 10 km kan geraken bijvoorbeeld. Gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan langere afstanden. Hierbij gelden dezelfde vuistregels als bij 5 kilometer: ga drie keer per week op stap en geef niet meteen volle gas. Om op te bouwen tot 21 kilometer wordt er ook wat duurtraining toegevoegd aan het ‘Start to Walk’-programma, wat inhoudt dat je soms wat sneller stapt. Dat zorgt ook voor meer variatie. Mooi meegenomen!

schema ‘Halve marathon 21 km’