En nu jij: opvoeden vanuit een positieve mindset

Als jonge mama weet Lise Dullaerts dat de scènes thuis of in de supermarkt haar misschien ook nog te wachten staan. Gewapend met de informatie die ze als vroedvrouw, therapeut en slaapcoach heeft, legt ze de basisprincipes van verbindend ouderschap uit.

Lise Dullaerts: “Ik blijf in mijn adviezen altijd uitgaan van een verbinding tussen ouder en kind, ook op de moeilijke momenten. Op die manier zal je kind eerder leren om zijn gedrag aan te passen dan om te bruuskeren. Ik zie nog veel ouders worstelen en de strijd aangaan. Van ‘Nee, ik wil niet slapen’ tot driftbuien in de winkel omdat je geen snoep wil kopen … Veel jonge ouders van nu zijn waarschijnlijk zelf opgegroeid met het principe om dit gedrag te negeren of te bestraffen in een poging het af te leren. Terwijl we ondertussen weten dat dat eigenlijk niet de beste aanpak is.

Tegenwoordig hanteren we veel liever het principe van verbindend ouderschap. Het verwijst naar een opvoedingsstijl die de nadruk legt op het opbouwen van sterke emotionele verbindingen en banden tussen ouders en hun kinderen.”

6 principes voor positief opvoeden

Hechting en verbinding: ouders reageren passend op de behoeften van het kind, bieden troost en creëren een verzorgende omgeving.

Empathie: ouders herkennen de gevoelens van het kind en bevestigen deze, maar sturen ook bij waar nodig. Zie het niet als een vrijgeleide voor eender welk gedrag!

Positieve discipline: in plaats van te straffen, wordt er ingezet op het duidelijk stellen van grenzen, het gebruik maken van positieve bevestiging en het aanleren van probleemoplossende vaardigheden.

Communicatie: open en eerlijke communicatie op een respectvolle en begripvolle manier, die het gevoel van vertrouwen bevorderd.

Respect voor individualiteit: ouders moedigen hun kind aan om hun unieke kwaliteiten en interesses te ontplooien.

Betrokkenheid en samenwerking: er ligt een grote nadruk op het doorbrengen van qualitytime met kinderen, het samen dingen doen en het actief betrokken zijn bij hun leven.

Gelukkige ouders = gelukkige kinderen

“Door in verbinding te blijven met je kind, krijgt het een veilig gevoel”, legt Lise uit. Hij of zijn kan daardoor het gedrag van zijn ouders overnemen in verschillende situaties . Door liefdevol, maar duidelijk, grenzen te stellen, bevorder je het emotionele welzijn. Ik vind het heel fijn als ik zie dat kinderen hun emoties beter kunnen uiten en regelen (minder driftbuien dus, joepie). Dit zorgt voor betere communicatievaardigheden en een positief zelfbeeld. Ook kunnen ze zich beter inleven in anderen. Als gevolg daarvan zien we dat deze kinderen vaak veerkrachtig en onafhankelijk zijn en het goed doen op school.”

“Eigenlijk is het een win-winsituatie”, besluit Lise. “Want ook ouders ervaren verbindend opvoeden als positief. De sterke band die ze met hun kind creëren, zorgt voor voldoening en bevestigt ze in hun rol als ouder. Ze krijgen meer vertrouwen waardoor vaardigheden zoals communiceren nog beter verlopen. Je krijgt als ouder ook de ruimte om te groeien en de gespannen of stresserende situaties verminderen. Dat levert een fijne familieband op.”

Klinkt positief opvoeden je als muziek in de oren?