Maak jouw eigen badbommetjes

Niets zegt beter ‘ik vind je lief’ dan een zelfgemaakt cadeautje. Met deze bruisbal gaat Mats binnenkort zijn mama verrassen voor Moederdag. Hij leerde zelf natuurlijke badbommetjes maken die lief zijn voor de huid. Doe jij het hem na?

Bruisballen of badbommetjes zien er superfeestelijk uit en geven een heerlijke geur aan je badwater. Bovendien is het borrelende effect dat je ziet als ze oplossen heerlijk ontspannend. Je kan zelf gemakkelijk bruisballen maken met natuurlijke ingrediënten. Die zijn niet alleen lief voor het milieu, maar ook extra zacht voor elke huid.

Van rozen tot lavendel

Bij het maken van bruisballen kan je je creativiteit volop kwijt, want de geur of kleur kies je zelf. Ga je voor een roze bruisbal met rozenolie en gedroogde rozenblaadjes die in het bad zullen ronddrijven? Of liever een lentefrisse oranje badbom, met sinaasappelolie en lavendelolie?

Ga je voor een roze bruisbal met rozenolie en gedroogde rozenblaadjes die in het bad zullen ronddrijven? Of liever een lentefrisse oranje badbom, met sinaasappelolie en lavendelolie? Bij het maken van bruisballen kan je je creativiteit volop kwijt, want de geur of kleur kies je zelf.

Stap voor stap

Benodigdheden: 30 g citroenzuur | 30 g maïzena of arrowroot | 60 g natriumbicarbonaat | 20 g kokosolie (15 g vloeibare olie) | etherische olie naar keuze | glazen kom | optioneel: gedroogde bloemen of voedselkleurstof

  1. Doe natriumbicarbonaat, citroenzuur en maïzena in een kom. Roer tot er geen klonters meer zijn.
  1. Maak de kokosolie vloeibaar (een paar seconden in de microgolfoven is voldoende). Voeg de kokosolie beetje bij beetje toe en meng alles goed door elkaar tot je de structuur van nat zand bekomt.
  1. Voeg 2 tot 6 druppels kleurstof en ongeveer 10 druppels etherische olie toe. Je kan er eventueel ook wat gedroogde bloemen doorheen mengen. Meng alles nog eens goed met je handen.
  1. Vorm nu bolletjes van het mengsel. Voelt het te vet aan? Voeg dan nog een klein beetje citroenzuur, maïzena en natriumbicarbonaat toe om de juiste structuur te krijgen.
  1. Laat de balletjes 24 tot 48 uur drogen op bakpapier op een koele, droge plaats. Bewaar ze daarna in een afsluitbare pot of laat ze meteen bruisen in bad!

Eens je de kunst van het bruisballen maken te pakken hebt, kan je eindeloos variëren. Met hart- of donutvormpjes, verschillende kleuren door elkaar of je eigen geurenmix. Roos-lavendel voor mama, citrusfris voor papa, zomerbloemen voor de juf … Word badbommetjes maken ook jouw nieuwe hobby?

Reanimatietechniek workshop EHBO