Van baby tot tiener: 9 tips om je kind meer water te laten drinken

Het lichaam van je kind bestaat vanaf de leeftijd van amper 1 jaar al uit 60 % water. Voldoende water drinken is dus heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling en groei, helemaal tot in de tienerjaren. Hoe krijg je ze zover dat ze suikerrijke frisdrankjes laten staan en voor water kiezen? We helpen je graag op weg!

Zoveel water heeft je kind nodig

1-3 jaar500 ml water/dag
3-6 jaar800 ml water/dag
6-12 jaar1 l water/dag
> 12 jaar1,5 – 1,8 l water/dag

9 tips om je kind meer water te laten drinken

  • Drink op vaste momenten. Is de potjestraining in volle gang? Telkens na het plassen is een perfect moment om een glas water te drinken, op voorwaarde natuurlijk dat je kindje eerst de handen wast. Zoek op latere leeftijd vaste momenten om routine te kweken. Bijvoorbeeld telkens na school of een hobby.

  • Maak er een ochtendritueel van. Opstaan, tandenpoetsen, wassen, aankleden, dat kennen we allemaal. Voeg er een fris glas water aan toe zodat je de dag meteen goed begint.

  • Drink water tijdens de maaltijd. Geef het goede voorbeeld, van jong tot oud. Iedereen aan tafel drinkt consequent water, anders heeft het geen effect.

  • Versier het glas. Een gepersonaliseerd of over de top versierd glas is altijd leuker om uit te drinken. Of laat je kind z’n eigen glas kiezen in de winkel, dat helpt ook vaak. Hetzelfde geldt trouwens voor de drinkfles van een tiener. Laat hem zelf kiezen welke fles het beste bij hem past.

  • Een breed glas is beter. Een tip die werkt voor alle leeftijden: je bent sneller geneigd om meer water te drinken uit een laag en breed glas dan uit een hoog en smal glas, ook al is de inhoud van beide glazen exact hetzelfde.

  • Hou water binnen handbereik. Wanneer er altijd water in de buurt is, zal je kind het ook gemakkelijker drinken. Experimenteren mag: lukt kraanwater niet zo goed? Dan kan je flessen in verschillende formaten proberen. Er bestaan zelfs watertaps van 5 liter waardoor kinderen zonder veel gedoe kunnen bijvullen.

  • Las vochtrijke tussendoortjes in. Door overdag voldoende fruit te eten, neemt je kind veel water op. Denk aan watermeloen, aardbeien of appels. Als iets hartigs de voorkeur heeft zijn sla, tomaat en komkommer absolute vochtkampioenen.

  • Beloon. Geef je kind voor elk glas water een beloning, voor jonge kinderen bvb. in de vorm van een stickertje op een spaarkaart of poster. Op het einde van de week kan er een grotere beloning volgen, dat kies je zelf natuurlijk.

  • Wat je niet koopt, kan je niet drinken. Alles begint met de boodschappenkar. Hoe minder frisdrank je koopt voor je kind, hoe minder verleiding er in huis is.

In samenwerking met onze partner Spadel.