Toeslagen voor je kind: welke zijn er en hoe aanvragen?

Naast het Groeipakket heeft je kind mogelijk ook recht op bijkomende toeslagen zoals een kinderopvang-, school- of kleutertoeslag. Wie verder studeert, maakt mogelijk aanspraak op een studietoelage. Met dit overzicht raak je makkelijker wegwijs in de verschillende tegemoetkomingen van de overheid.

Kinderopvangtoeslag: hoe werkt het?

  • Je hebt recht op deze bijkomende toeslag wanneer je kind naar een Nederlandstalige kinderopvang, crèche of onthaalouder in Vlaanderen of Brussel gaat, en de prijs van de opvang niet afhangt van je inkomen.
  • De uitbetaler van je Groeipakket berekent en betaalt de toeslag automatisch. Je hoeft er zelf niets voor te doen.

Wie krijgt een schooltoeslag?

  • De schooltoeslag, ook wel selectieve participatietoeslag genoemd, is een jaarlijkse steun voor gezinnen met schoolgaande kinderen (kleuter-, lager of secundair onderwijs) en een laag inkomen.
  • De uitbetaler van je Groeipakket berekent en betaalt de toeslag automatisch. Je hoeft er zelf niets voor te doen.

Wanneer kleutertoeslag ontvangen?

  • Elk kind van 3 en 4 jaar dat in Vlaanderen naar de kleuterschool gaat, heeft recht op een kleutertoeslag.
  • Woont je kind in Vlaanderen, dan krijg je de kleutertoeslag vanzelf. Woont je kind niet in Vlaanderen en staat het ingeschreven in een door Vlaanderen erkende kleuterschool? Dan kan je je aanvraag indienen bij de uitbetaler van je Groeipakket.

Hoe een studietoelage aanvragen?

  • Studeert je kind verder, dan komt het mogelijk in aanmerking voor een studietoelage.
  • Om te weten of je kind in aanmerking komt voor een studietoelage, wordt er rekening gehouden met de nationaliteit, de gezinssituatie, het inkomen en pedagogische voorwaarden.
  • Je dient telkens een aanvraag in voor het nieuwe academiejaar.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MyFamily.

MyFamily is een erkende Vlaamse uitbetaler van het Groeipakket. Ontdek hoe MyFamily vzw je gezin kan ondersteunen met het Groeipakket van de Vlaamse Overheid. Maak gebruik van hun eenvoudige tools om jouw recht op startbedrag en maandelijkse toeslagen te berekenen. De deskundige groeipakketcoaches van MyFamily staan klaar om je persoonlijk te begeleiden en al je vragen te beantwoorden, tot wel 20u op dinsdag. Bij MyFamily waarderen gezinnen ons met een mooie score van 4,5/5 voor onze diensten.