Marie-Anne Vanderhasselt over opvoedstress

Ouder zijn is fantastisch. Maar tegelijk houd je elke dag ook heel wat ballen in de lucht. Én de kids op tijd op school krijgen, én gezond koken, én hobby’s regelen, én je eigen werk goed doen … Soms kan de druk je even te veel worden, weet ook psycholoog én mama van drie Marie-Anne Vanderhasselt. Ze deelde in haar webinar tips om beter om te gaan met opvoedstress.

Wat is opvoedstress?

Marie-Anne: “Stress is een reactie van ons lichaam en brein bij bedreigende situaties. Meestal hebben we dat gevoel als iets onvoorspelbaar, oncontroleerbaar of nieuw is. En dat is nu precies eigen aan jonge kinderen: je kind weigert kleren aan te doen net in volle ochtendspits, lust ineens z’n favoriete groentjes niet meer of heeft een ‘plasongelukje’ net als je staat te koken. Jij probeert flexibel te zijn en de rust in je gezin te bewaren. Maar soms heb je het gevoel dat je het allemaal niet meer rond krijgt. Al die kleine stressmomentjes samen zorgen ervoor dat je bakje volloopt. En dan hoeft er maar dít te gebeuren of je schiet uit je slof. Met spijt of boosheid achteraf.”

Is stress altijd slecht?!

Aan stress ontkom je niet als toekomstige of jonge ouder. En dat is niet per definitie slecht. Af en toe op het ‘gaspedaal’ duwen, houdt ons wakker en alert, maakt dat we voldoening voelen en gemotiveerd zijn om actie te ondernemen. Het wordt pas een probleem als we na een stresspiek niet volledig terug tot rust komen en de stress blijft voortduren. We moeten vermijden dat stress chronisch wordt. En laat dat nu net de uitdaging zijn in een jong gezin, waar een dag soms écht te weinig uren telt.

Hoe herken je jouw stressniveau?

Om opvoedstress beter aan te pakken is het goed om te weten welk type stress er leeft bij jou? Wat is het precies dat je stress geeft? De ene worstelt met onzekerheid en piekergedrag, de andere heeft last van perfectionisme en voor heel wat jonge ouders is te veel multitasken de boosdoener. Wanneer we open en eerlijk naar onszelf kijken om te begrijpen wat ons kwetsbaar maakt, kunnen we die gevoeligheden omzetten in kracht om onze stress aan te pakken. Benieuwd welke factoren jou kwetsbaar maken voor chronische stress? Doe hier de wetenschappelijke zelftests.

“Stress is als een elastiekje: als je niet tot het uiterste gaat en op tijd ontspant, is er niets aan de hand. Maar als je het elastiekje oprekt tot het bijna knapt, kan je in de problemen komen."

Marie-Anne Vanderhasselt, psycholoog

Tips om opvoedstress aan te pakken

Stress op zich hoeft geen probleem te zijn. Belangrijker is hoe we met die stress omgaan. Merk je dat je moeite hebt om tot rust te komen? Ga dan even op de rem staan, om te vermijden dat je radeloos overspannen raakt. Het belangrijkste is dat je een activiteit kiest die je leuk vindt en die je weer energie kan geven:

  • Slaap- en ademhalingstechnieken: een powernap, ademhalingsoefeningen …
  • Sport en beweging: een dansje met de kinderen, even ter plaatse lopen, springen op de trampoline, een fikse wandeling met de buggy …
  • Natuur en licht: buitenspelen, op tocht gaan met de kinderen, een wandeling in het bos …
  • Fysiek contact: een massage, een warme aanraking, een stevige knuffel …
  • Sociaal contact: samen lachen, samen puzzelen, een kop koffie drinken met je buddy …
  • Muziek: rustgevende of net wat stevigere muziek, neuriën, zingen uit volle borst …
  • Creativiteit: schrijven, tekenen, knutselen, foto’s nemen …

Verbondenheid als buffer

“Dat is mijn beste tip voor als het even niet meer gaat”, besluit Marie-Anne. Een netwerk hebben waarop je kan steunen is o zo belangrijk. Wie zijn jouw hulplijnen op zo’n moment? Zoek andere ouders op die in hetzelfde schuitje zitten en bij wie je je hart kan luchten. Of trek aan de bel bij je partner of familie. Voor praktische hulp, maar ook voor verbindende gesprekken.


Wie is Marie-Anne Vanderhasselt?

  • Klinisch psycholoog en professor aan de UGent, faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen.
  • Doet al meer dan 15 jaar onderzoek naar stress en parentale burn-out.
  • Auteur van het boek ‘Ouders onder hoogspanning’
  • Zelf mama van drie jonge kinderen.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!