11 tips bij moeilijke eters

“Ik lust dat niet” of “bweikes, wéér spinazie”. Dagelijkse kost aan de eettafel? Kinderdiëtiste Rolinde Demeyer weet precies hoe je hierop als ouder best reageert. “Bij een machtsstrijd aan tafel zijn er alleen maar verliezers” zei ze tijdens haar LifeTalks. Schotel de tips maar voor, Rolinde!

Zo breng je meer rust aan tafel

1. Bewaar het overzicht.
Kinderen willen weten wat ze eten. Chili con carne en een wokschotel klinken heerlijk, maar je kind heeft dan veel moeite om alle ingrediënten te herkennen. Het klassieke drieluik groenten-aardappelen-vlees is bijvoorbeeld veel duidelijker.

2. Leg niet te veel druk op een hapje.
Eén lepel of hapje mag nooit de sfeer aan tafel verpesten. Schotel het eten voor, maar laat je kind zelf beslissen om te eten.

3. Groenten zijn niet de heilige graal van gezond eten.
Groenten krijgen tegenwoordig een voedingswaarde én een morele waarde. “Als een kind 3 soorten gezonde groenten eet, is dat ook al een overwinning,” zo zegt Rolinde.

4. Vervang knapperige groenten.
Wanneer kinderen geen worteltjes of bloemkool lusten, komt dat vaak omdat er na de bereiding nog wat beet aan zit. Probeer dan zachtere groenten uit, of gezonde groenten met een iets zoetere smaak (zoals kerstomaatjes).

5. Opgestaan is plaats vergaan.
Als kinderen van tafel gaan, moeten ze er de rest van de maaltijd wegblijven. Laat ze niet onnodig lang aan tafel zitten, dat wekt alleen maar frustratie op.

“Ouders bepalen wanneer er gegeten wordt en wat er op tafel verschijnt, kinderen beslissen hoeveel ze daarvan eten.”

Rolinde Demeyer

6. Bied een uitweg aan.
Vooral het avondmaal is vaak een struggle. Biedt dan een bijgerecht aan dat je kind gegarandeerd lust. Brood, rijst, een slaatje, aardappelen, dat vul je zelf in.

7. Het dessert mag geen beloning zijn.
Paai een mokkend kind niet met de belofte dat er later een lekker dessert volgt. Zo wordt een gerecht dat je kind niet lust, in zijn ogen nóg erger.

8. Laat je kind de maaltijd zelf samenstellen.
Plaats kommetjes op tafel met de aparte ingrediënten. Je kind mag zelf zijn bord samenstellen. Een wrap is daar ideaal voor!

9. Introduceer het nee dank u-kommetje.
Je kind mag het eten dat hij niet lust, in een kommetje leggen. Het nee dank u-kommetje brengt meer rust aan tafel en tussendoor heeft je kind contact gehad met het eten. Een win-win.

10. Vooruitzichten doorbreken de impasse.
Een kind mag niet bepalen wat er op tafel komt, dat is de taak van de ouders. Je mag als ouders wél vooruitzichten geven: “morgen krijg je een koekje, vandaag niet.”

11. Sauzen zijn smaakmakers.
Zet mayonaise, ketchup of een andere smaakmaker op tafel. Met een beetje saus zijn groenten minder droog en krijgen ze een herkenbare smaak.


Wie is Rolinde Demeyer?

  • Kinderdiëtist, lactatiekundige en doctor in de toegepaste biologische wetenschappen.
  • Na een carrière als wetenschapper startte ze haar eigen bedrijf ‘Op de groei’, waar ze zich toelegt op voeding van het jonge kind.
  • Bekend om de kritische en milde blik waarmee ze wetenschap vertaalt naar praktische informatie voor ouders en professionals.
  • Spreker en auteur van verschillende boeken, waaronder Eet als een expert mini.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!