Pannenkoeken (hartige optie!)
Pannenkoeken, dat is pure nostalgie. Maar wie zegt dat ze altijd zoet moeten zijn? Laat je verrassen door de heerlijke wereld van hartige vegan pannenkoeken. Of je nu je dag krachtig wil starten, een originele lunch zoekt of zin hebt in comfort food met een twist: dit plantaardig alternatief brengt pit én plezier op je bord. Met een snuifje creativiteit en een open geest tover je zo een glimlach op het gezicht van je tafelgenoten. Zin om te ontdekken hoe lekker simpel vegan kan zijn? Duik mee in het recept!
Ingrediënten
Preptime: 5min.
Baktijd: 30min (minder als je twee pannen gebruikt)
Nodig: Grote mengkom, maatbeker, maatlepels, pollepel, garde, pan (of twee)
- 300 gram (spelt-)bloem
- 3 el bakpoeder
- ½ el zout
- 700 ml rijstmelk (of de plantaardige melk die je ter beschikking hebt)
- 1 el olijfolie
- plantaardige boter om mee te bakken
- Optioneel om er hartige pannenkoekjes van te maken:
- champignons
- spinazie
- feta
- lente uitjes
- lookpoeder
- peper en zout
Bereiding
- Meng in een grote mengkom de bloem, het zout en bakpoeder met een garde. Giet er de melk al roerend bij en zet even opzij zodat het beslag kan indikken.
- Snijd dan eventueel de champignons, uitjes of de groentjes die je wilt toevoegen mocht je hier hartige pannenkoekjes van willen maken.
- Zet je pan(nen) op een medium vuur en smelt er een klein klontje boter in. Wanneer de boter gesmolten is en de pan warm genoeg is, kan je met een kleine pollepel je beslag in de pan doen. Draai meteen je pan rond zodat je deeg mooi verdeeld wordt over de hele pan.
- Wil je hartige pannenkoekjes maken? Voeg dan bovenop het deeg wat van je groentjes toe zodat ze mooi opgenomen worden. Ik meng de groentjes niet op voorhand door het deeg omdat ik het makkelijker draaien vind op deze mannier.
- Wanneer je merkt dat je pannenkoek stevig genoeg is kan je hem gaan ‘flippen’. Doe dit voorzichtig met een spatel bij de hartige pannenkoeken. De ‘gewone’ kan je spectaculair in de lucht flippen mocht je dat willen!
- De basic pannenkoekjes zijn heerlijk met je zoetstof naar keuze. Hier gebruiken we graag maple syrup (esdoornsiroop) en werken we vaak af met besjes.
De hartige pannenkoeken kan je eindeloos variëren, ze zijn ook heerlijk met tomaat en basilicum en wat vegan mozzarella. Of extra cheesy met wat vegan geraspte kaas er nog bij. - De pannenkoeken zijn het lekkerst dagvers maar blijven tot drie dagen goed indien ze afgedekt onder folie in de koelkast worden bewaard. Ze worden dan wel iets harder dus overdek ze zeker met een bord indien je ze heropwarmt in de microgolf.