Voedingstips om je suikerspiegel onder controle te houden

Gedurende de dag kunnen de bloedsuikerwaarden of de glucose in ons bloed enorm variëren. Dit komt doordat verschillende factoren, zoals voeding, lichaamsbeweging, stress en medicatie, invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel. Grote toenames of glucosepieken kunnen allerlei negatieve effecten hebben op ons mentaal welzijn en onze gezondheid. Ze kunnen leiden tot vermoeidheid, humeurschommelingen, concentratieproblemen en zelfs lange termijn complicaties zoals diabetes.

Hoe stabieler onze bloedsuikerspiegel, hoe beter. Gelukkig zijn er enkele effectieve voedingstips die je kunt volgen om je bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden:

Smakelijk eten in de juiste volgorde

Wist je dat de volgorde waarin we voedsel in onze mond stoppen invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel? Laten we het dus slim aanpakken: begin met vezels, dan eiwitten en vetten, en als laatste zetmeel en suikers. Op deze manier wordt glucose veel langzamer in onze bloedbaan opgenomen, waardoor onze bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

  • Vezels vormen een soort kleverig netwerk in onze dunne darm. Ze maken het moeilijker voor glucose om in onze bloedbaan te belanden. Dit betekent dat de afbraak en opname van glucose vertraagd worden nadat we vezelrijk voedsel hebben gegeten. Zo helpen vezels onze bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Denk aan heerlijke groentjes en peulvruchten.
  • Eiwitten hebben ook een verzadigend effect en houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Je vindt ze in voedingsmiddelen zoals eieren, vis, vlees en peulvruchten.
  • En laten we de vetten niet vergeten! Vetrijk voedsel vertraagt de maaglediging. Als je vetten vóór suikers eet (in plaats van erna), helpt dit om je bloedsuikerspiegel laag te houden.

Dus waarom niet beginnen met het eten van groenten, dan je vlees en saus, en eindigen met je aardappelen? Het kan echt werken! Als het wat lastiger is om deze volgorde aan te houden bij bepaalde maaltijden, zoals een spaghetti, kun je ook een vezelrijk voorgerecht toevoegen. Denk aan een smakelijke salade of een bordje gegrilde groenten. Op die manier krijg je toch je vezels binnen en houd je je bloedsuikerspiegel onder controle.

Om dezelfde reden vermijd je best een zoete snack op een lege maag midden op de dag. Het is beter om iets zoets als dessert te nemen. Op die manier verklein je ook de piek in je bloedsuikerspiegel.

Voorkom een ontbijtpiek

Een ontbijt vol zoetigheid kan een gigantische glucosepiek veroorzaken en ervoor zorgen dan we sneller weer honger krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, gooit zo’n ontbijt ook nog eens onze bloedsuikerspiegel overhoop voor de rest van de dag. Dus waarom niet kiezen voor een hartig ontbijt dat je bloedsuikerspiegel veel stabieler houdt? Het ideale ontbijt voor een evenwichtigere bloedsuikerspiegel bevat een flinke hoeveelheid eiwitten, vezels, vetten, en eventueel nog zetmeel en fruit, die het best als laatste worden gegeten. Enkele voorbeelden zijn een omelet met gebakken groenten of een volkoren toast met avocado en een sneetje zalm.

Als je wil snacken, kies dan voor iets hartigs

We zijn er ons allemaal van bewust dat te veel suikerpieken kunnen leiden tot een humeurige dip. Zeker als je vergelijkt met een dieet dat evenveel calorieën bevat, maar een stabielere bloedsuikerspiegel geeft. Ben je op zoek naar een energieboost? Sla dan die zoete tussendoortjes over en kies in plaats daarvan voor iets hartigs. Denk hierbij aan groenteschijfjes met hummus of een yoghurtdip, een handje vol noten of geroosterde kikkererwten. Je humeur zal je er dankbaar voor zijn!

Bewegen na het eten

Elke keer dat onze spieren samentrekken, worden glucosemoleculen verbruikt. Dus als je op zoek bent naar een stabielere bloedsuikerspiegel, kun je hier je voordeel mee doen. Wanneer we onze spieren in actie brengen terwijl de glucose van onze darmen naar ons bloed stroomt, kan die extra glucose meteen worden gebruikt als brandstof voor onze hardwerkende spieren. Het beste is dat we exact hetzelfde kunnen eten, maar door simpelweg onze spieren te activeren, kunnen we die vervelende glucosepieken temperen. Een korte wandeling na de maaltijd of wat huishoudelijke taken uitvoeren, kunnen al een serieuze impact hebben! Dus laat die spieren bewegen en houd je glucose onder controle!

Diabetes en gezonde voeding: tips en inspiratie

Samen met voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust, kan een aangepaste en evenwichtige voeding al een positieve invloed hebben op het dagelijkse leven van mensen met een verstoorde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2. Speciaal voor hen heeft Bio-Planet alle producten en recepten verzameld die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor mensen met diabetes.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.

Verder lezen