Perfecte ijsbollen in 4 stappen

3 hoorntjes met bolletje vanille-ijs, chocolade-ijs en aardbei-ijs

Bij dit zomerse weer snakken we allemaal wel eens naar een heerlijk ijsje. Maar het scheppen van dat ijsje vormt soms wel eens een uitdaging. Lees hieronder hoe je in 4 eenvoudige stappen perfect gevormde ijsbollen schept.

1

Slim bewaren

IJs bewaar je best achterin je vriezer, waar de temperatuur het koudst en het meest constant is, in tegenstelling tot vooraan in het vriesvak waar de temperatuur elke keer dat je het vakje opent schommelt. Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot gedeeltelijk smelten waardoor zich ijskristallen vormen, wat de textuur van het ijs aantast en het moeilijker maakt om een schoon bolletje te scheppen.

Het is ook een goed idee om je ijsverpakking in een plastic zakje te doen waar overtollige lucht uit verwijderd is, zelfs als het een nieuwe doos is. Dit geeft je ijs een extra laag bescherming tegen lucht die zich een weg naar binnen probeert te banen en voorkomt vriesbrand.

2

De juiste tijd

Voor soepel scheppen (en minder training van je biceps) haal je het ijs ongeveer 3 minuten voor het scheppen uit de vriezer en laat je het bij kamertemperatuur iets zachter worden.

3

Het juiste materiaal

Alles wat je nodig hebt is een goed, scherp mes, heet water en een ijsschep.

Laat het mes onder heet kraanwater lopen voordat je gaat snijden. Of zet een kom met warm water binnen handbereik voor het geval je je mes meerdere keren moet onderdompelen.

Nadat je mes is opgewarmd, snijd je de oppervlakte van het ijs in rechthoeken van ± 2 à 2,5 cm diep. Hierdoor creëer je een dambordpatroon. Dit patroon zorgt ervoor dat je straks makkelijker het ijs zal kunnen scheppen.  

Verwarm vervolgens de ijsschep in het hete water en scheppen maar. Door het dambordpatroon is het oppervlak van het ijs reeds los en kan je makkelijker bollen ijs scheppen.

Kom je met de bovenste laag niet toe, herhaal het proces dan tot je genoeg ijs hebt voor iedereen.

4

Maak een "S" vorm

Alles wat je nodig hebt is een goed, scherp mes, heet water en een ijsschep.

Om een perfect ronde bol ijs te vormen, maak je een "s"-beweging terwijl je schept. Maak een langzame en continue draaiende beweging, waarbij je je pols soepel draait.

Een andere truc is om rond de randen te beginnen en naar het midden te werken. Omdat ijs van buiten naar binnen smelt, is het midden van de verpakking meestal het moeilijkst om te scheppen.

TIP: Wil je lekker aan tafel blijven zitten met familie en vrienden, schep dan de ijsbollen van te voren!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ola.