De workshop van Ilse: zwangerschapsyoga

Ilse volgt al meer dan 5 jaar elke week yoga. Ook toen dochtertje Camille op komst was deed ze in het begin gewoon verder. Tot ze last kreeg van bekkeninstabiliteit. “Ik vond het vervelend dat ik andere oefeningen moest doen dan de rest en ben dus op zoek gegaan naar lessen zwangerschapsyoga.”

"En ik had geluk: in de Academy in Halle begon er een reeks die klopte met het verloop van mijn zwangerschap. Al was het best nipt, want 2 dagen na de laatste sessie ben ik bevallen (lacht). Ik voelde meteen dat deze yoga veel beter afgestemd was op mijn zwangere lichaam. De oefeningen waren licht en zacht en bedoeld om soepel te blijven. We leerden ook ademhalingstechnieken en wat je kan doen als je misselijk bent of te veel vocht vasthoudt."

Bewust genieten met je kleintje

"Persoonlijk vond ik het heel fijn om bewust tijd te maken voor mijn baby’tje. Nieuw leven creëren is een wonderlijk proces, waar we te weinig bij stilstaan.

Neem nu de bewegingen van Camille. Vaak was ik te afgeleid om die echt te voelen. Maar door tot rust te komen in de yoga, had ik het gevoel dat ik mijn dochter leerde kennen nog voor ze er was. Ik voelde hoe ze reageerde op wat ik deed. En hoe zij af en toe leek te trappelen om een reactie bij mij uit te lokken."

Bevallen zonder angst

"En dan het moment dat mijn water brak. Ik was zo blij dat ik Camille eindelijk ging zien dat ik geen angst voelde om te bevallen. Ik liet elke tactiek die ik in mijn hoofd had los en gaf me ontspannen over aan het moment. “Je bent een vrouw en je hebt die kracht”, galmden de woorden van de lesgeefster na. En werd het toch moeilijk, dan had ik nog altijd de yoga-oefeningen om op terug te vallen.

En zie, intussen is Camille 1 jaar en een rustig kindje. Daar zit het feit dat ik zen was tijdens mijn zwangerschap misschien voor iets tussen? Alleszins hebben we onze draai gevonden en heb ik yoga weer opgepikt. De gewone sessies van vroeger. Puur als ontspanning voor mezelf."

Zin gekregen om mee te komen ontspannen?

In samenwerking met