Yoga tijdens je zwangerschap? Goed idee!

Zwangerschapsyoga biedt tal van voordelen voor jou en je baby, zowel voor als tijdens de bevalling. Onze experte Lut zet ze voor je op een rijtje.

Je leert ontspannen en genieten

Het vrouwelijk lichaam is getraind om een baby op de wereld te zetten. Hoe meer vertrouwen je hebt in dit goed geoliede proces, hoe beter het gaat. De sleutel is volledige ontspanning omdat dit helpt oxytocine, ook bekend als het "liefdeshormoon", in het lichaam vrij te maken. Dit hormoon werkt pijnstillend, kalmerend en wekt weeën op tijdens de bevalling. "Bevallen" wordt dan een krachtige gebeurtenis, gevuld met geluk.

Je ademhaling helpt je om je bekken te openen en spanningen los te laten

Als je zwanger bent, heb je meer kans om buiten adem te raken. Prenatale yoga helpt je om van een oppervlakkige borstademhaling over te gaan naar een diepe, spontane ademhaling via de buik en het bekken, waar je baby zich bevindt. Tijdens de bevalling is de ademhaling de ideale manier om de intensiteit van de weeën te beheersen, ze los te laten en je krachten te bewaren.

Je houdt je lichaam soepel en vitaal

Zwangerschapsyoga heeft veel voordelen voor jou én je baby want het houdt je lenig en beweeglijk, voorkomt zwangerschapskwaaltjes, helpt je baby in de juiste positie te komen en maakt ruimte in je bekken. Al deze oefeningen en bewegingen zijn ook nuttig tijdens de bevalling en maken de geboorte gemakkelijker en natuurlijker.

Je voedt de band met je baby

Wanneer je volledig ontspannen bent, kunt je je lichaam en de bewegingen van je baby beter voelen. "Aanraak- en massageoefeningen stellen je in staat contact te maken met je baby” zegt ook lesgeefster zwangerschapsyoga Lut.

"We masseren, strelen, maken zachte geluiden en gebruiken onze adem. Je kleintje reageert en voelt je aanwezigheid. Zo leer je elkaar al kennen voordat je baby geboren is. "

Lut, lesgeefster zwangerschapsyoga

Je herstelt vlotter na je bevalling

"Als je ontspannen bent, geniet van je zwangerschap en ben je goed voorbereid op een natuurlijke bevalling. Door het vrijkomen van het liefdeshormoon stijgen ook de kansen op een gemakkelijke bevalling. Deze positieve bevallingservaring zal je helpen je nadien goed te voelen over jezelf. En een gelukkige moeder betekent een gelukkige baby. Daardoor zal je kind waarschijnlijk kalmer zijn en kunnen jullie makkelijker genieten van elkaar ", zegt Lut.

Wie is Lut?

  • Lut Louisa Van Melle is dans- en yogalesgeefster
  • Oprichter, coördinator en lesgeefster van de opleiding zwangerschapsyoga « YogaBirth » (erkent door de Nederlandstalige yogafederatie van België)
  • Begeleidt zwangere vrouwen, koppels en vroedvrouwen
  • Experte in zwangerschapsyoga

In samenwerking met onze partners