Water: van bron tot in je glas

Onze reporter zoekt naar de oorsprong van de verse producten in onze Academy’s. Hij beet de spits af aan de bron van SPA® Reine. Welke reis legt dat zuivere water af, van regendruppel tot in je glas? Ontdek mee met onze reporter de reis van water.

Regen als eeuwige bron

De bron van SPA® water zit ondergronds in een reusachtig beschermd natuurgebied in het hart van de Hoge Venen. Het is maar liefst 13.177 hectare groot, dat is meer dan 26.000 voetbalvelden! Producent Spadel beschermt dat gebied met heel veel zorg, zodat het intact en puur kan blijven om zo de zuiverheid van de mineraalwaters te garanderen. In Spa regent het ook gemiddeld 1,5 keer meer dan in de rest van België. De grondlagen worden dus voortdurend aangevuld en raken niet uitgeput.

"Binnen 50 jaar drinken onze kleinkinderen hetzelfde zuivere en natuurlijke water als dat wij vandaag drinken"

Sophie, Key Account Manager bij Spadel

Een lange reis door de bodem

Het water dat vandaag ontspringt aan de bron viel 6 jaar geleden gewoon als regen op de bodem van de Venen neer. De druppels sijpelen al die jaren door de verschillende grondlagen, die dankzij miljoenen jaren geologische evolutie een buitengewoon goede natuurlijke filter zijn. Daardoor is het water van SPA® uitzonderlijk zuiver en heeft het een laag gehalte aan minerale zouten. Na die reis wordt het water uiteindelijk gewonnen op een diepte van 50 à 100 meter in z’n zuiverste vorm

Strikte bescherming van de natuur

De zuiverheid van het water van SPA® is onlosmakelijk verbonden met de zuiverheid van de Venen. Om die natuur dag in dag uit te beschermen gelden er onder meer deze strenge maatregelen in heel het gebied:

  • een verbod op zware landbouw en industrie
  • geen gebruik van strooizout in de winter, maar zand
  • programma met bijen om de kwaliteit van het milieu en de biodiversiteit te meten
  • gebruik van bioafbreekbare olie bij bosbeheer

Van bron tot fles

De waters van SPA® en het natuurlijk parelende BRU® die gebotteld worden in de fabriek van Spadel komen via ondergrondse leidingen rechtstreeks uit de bron. Ze worden gefilterd in enorme zandbakken om het ijzer eruit te halen. Wist je trouwens dat het bedrijf heel ambitieus is als het om duurzaamheid gaat? Beide merken zijn 100 % CO2-neutraal, flessen 100 % recyclebaar en steeds meer gemaakt van gerecycled rPET.

Na het zelf produceren van de flessen, worden ze gereinigd en gevuld. Daarna krijgt elke fles een etiket en worden ze verpakt. Klaar voor vertrek naar de winkel, waar jij ze koopt om er elke dag van te genieten!