De workshop van Vada: zwangerschapsyoga

Bewust alleenstaande (bijna) mama Vada (26) kon altijd al ontspannen door yoga. Tijdens haar zwangerschap voelt ze dat ook haar baby er rustig van wordt. Nog een troef? De andere mama’s! “We verwachten allemaal ons eerste kindje en iedereen was dus even nieuwsgierig om tips uit te wisselen.”

zwangerschapsyoga

Aangepaste oefeningen voor je zwangere lichaam

Vada begon met de workshop ‘Zwangerschapsyoga’ toen ze zo’n 18 weken zwanger was, en ze voelde direct dat ze er baat bij had: “De aangepaste oefeningen voelden veel comfortabeler dan de gewone yoga die ik tot dan toe deed. Nu ben ik 28 weken en alle 5 sessies zijn intussen afgerond. Maar ik ga thuis nog elke avond aan de slag met wat ik in de lessen leerde. Voor het slapengaan even wat yoga doen, is echt een zalig wij-moment voor mij en mijn kindje.”

Rust voor mama én baby

Niet alleen kan Vada zelf ontspannen: ze voelde direct dat ze die rust doorgaf aan haar kindje: “Mijn baby is heel actief in mijn buik en zit weinig stil. Als ik focus op de specifieke ademhalingsoefeningen dan voel ik ’m meteen rustiger worden. Het stelt me gerust dat ik die technieken ook kan toepassen tijdens de bevalling. Ook de grote yogabal zal ik zeker gebruiken in het ziekenhuis om mijn bekken te ontspannen en de weeën op te vangen.”

Maar ook het sociale aspect was heel belangrijk voor Vada. Ze vertelt: “Er was een fijne klik met de lesgever en de groep hing onderling heel goed aan elkaar. We zijn (of waren) allemaal zwanger van ons eerste kindje en dat schept een band. Niemand van ons heeft ervaring. Iedereen is dus even nieuwsgierig om tips uit te wisselen.”

Een hulplijn via WhatsApp

Een voorbeeld van zo’n tip? “Ik ben op het aanraden van een andere mama begonnen met zwangerschapszwemmen om mijn bekkeninstabiliteit te verlichten. Iets waar ik anders zelf nooit aan gedacht zou hebben.” Ook nu de yogalessen afgelopen zijn, houden de deelneemsters elkaar nog op de hoogte in een WhatsApp-groepje.


Een extra pluspunt voor Vada: “Omdat ik alles alleen moet beslissen, is dat voor mij een handige hulplijn om eens iets te vragen of ideeën op te doen. We wonen ook bijna allemaal in dezelfde regio, dus ik denk dat we elkaar nog wel zullen tegenkomen. Wie weet liggen we wel samen op de materniteit (lacht).”

“Hoe fijn ook om tips uit te wisselen met de andere (bijna) mama’s”

Vada - 26 jaar

Contact houden

We hebben alvast afgesproken om deze zomer zeker nog eens samen te komen als alle kindjes geboren zi“We hebben alvast afgesproken om deze zomer nog eens samen te komen als alle kindjes geboren zijn. En we hebben al blij nieuws ... Want de eerste mama uit onze groep is intussen bevallen. We kregen al superschattige babyfoto’s doorgestuurd. Wat natuurlijk nog voor meer kriebels zorgt om onze eigen baby’tjes te zien.”

Zin om net als Vada te ontspannen en andere mama’s te ontmoeten?

In samenwerking met