Met vis op de barbecue maak je gegarandeerd ook heel wat mensen blij. Ook een veggiebarbecue is een goed idee. En dat is meer dan gewoon groenten grillen. En tot slot: zalig zoet of heerlijk hartig, van welke afsluiter ben jij fan?

Pittige zalmpapillot met venkel en kruidendressing
4 personen - 40 minuten
Ingrediënten
- 4 Atlantische zalmfilets (versmarkt)
- 1 venkel
- 4 takjes verse platte peterselie
- 1 takje munt (vers)
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 20 minikrieltjes
- 1 el. wittewijnazijn
- 4 el. olijfolie
- 0.25 kl. mixed pepper selection
- 1 snuifje grof zeezout
Bereidingswijze
BEREIDING IN DE KEUKEN (25 min.)
- Wrijf de ongeschilde krieltjes goed schoon onder koud water en kook 10 à 15 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af.
- Snij intussen de venkelknol in 2 en verwijder de harde kern. Snij samen met de rode ui in flinterdunne reepjes (dat gaat makkelijk met een mandoline).
- Hak de blaadjes peterselie en de munt fijn. Pers het teentje knoflook. Meng met de olijfolie en de wittewijnazijn. Kruid met de pepermix.
- Leg 4 stukken aluminiumfolie op een werkblad en leg er telkens een vel bakpapier op. Verdeel de venkel over het bakpapier. Schik er telkens een stuk zalm op.
- Verdeel er de rode ui over en lepel er de kruidendressing over.
- Bestrooi lichtjes met het grove zeezout. Voeg 1 eetl. water toe aan elke papillot. Vouw de papillotten goed dicht, maar zorg ervoor dat de zalm genoeg ruimte heeft.
BEREIDING OP DE BARBECUE (15 min.)
- Bak de zalmpapillotten 10 à 15 min. op een hete barbecue (afhankelijk van de dikte van de zalm).
- Doe intussen de krieltjes in een aluminium schaaltje en verwarm 10 min. op de rand van de barbecue.

Spiesjes van zoete aardappel met tahindressing
4 personen - 45 minuten
Ingrediënten
- 1 rode paprika
- 1 onbehandelde citroen (bio)
- 1 plantje platte peterselie
- 600 g zoete aardappelen
- 2 rode uien
- 150 g volle Griekse yoghurt
- 2 el. tahin
- 2 el. olijfolie
- 1 snuifje cayennepeper
- zwarte peper
- grof zeezout
Bereidingswijze
BEREIDING IN DE KEUKEN (25 min.)
- Schil de zoete aardappelen en kook 15 min. in lichtgezouten water. Giet af en laat even afkoelen. Snij in de lengte in 2 en vervolgens in stukken van ± 3 cm breed.
- Snij de paprika in 2 en verwijder de witte stukjes en de pitjes. Snij in hapklare stukken. Snij de rode uien in partjes. Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers hem. Snipper de platte peterselie fijn.
- Maak de spiesjes: steek telkens een stuk zoete aardappel, rode paprika en rode ui op een stokje en herhaal. Verdeel de ingrediënten over 8 spiesjes. Bestrijk met de olijfolie en kruid met peper en zout.
- Maak de tahindressing: Meng de yoghurt met de tahin, de schil en 2 el sap van de citroen en de helft van de platte peterselie. Kruid met de cayennepeper, peper en zout.
BEREIDING OP DE BARBECUE (20 min.)
- Leg de spiesjes in een aluminium schaaltje en gaar 15 min. op de barbecue. Draai regelmatig om.
- Verdeel de spiesjes over een serveerschaal en druppel er de tahindressing over. Werk af met de rest van de peterselie.

Gegrilde mojito-perziken met basilicumsaus
4 personen - 20 minuten
Ingrediënten
- 4 bollen mojitosorbet (diepvries)
- 4 paraguayo’s
- 4 aardbeien
- 1 passievrucht
- 1 limoen
- 1 plantje basilicum
- 2 el. rietsuiker
- olijfolie
- zwarte peper
Bereidingswijze
BEREIDING IN DE KEUKEN (15 min.)
- Pluk de blaadjes basilicum (hou er enkele apart voor de afwerking).
- Snij de perziken in schijfjes en verwijder de pit.
- Snij de aardbeien in 4 (hou het kroontje eraan).
- Pers de limoen.
- Snij de passievrucht in 2 en schep er het vruchtvlees uit.
BEREIDING OP DE BARBECUE (10 min.)
- Mix het basilicum fijn, samen met de olijfolie, het sap van de limoen, de rietsuiker en een beetje peper. Meng er het vruchtvlees van de passievrucht onder.
- Grill de perziken kort aan elke kant op de barbecue.
- Verdeel over de borden bord en overgiet met de basilicumsaus. Lepel op elk bord een bolletje mojitosorbet. Werk af met de aardbeien en de rest van de basilicumblaadjes.