Rosbief van knolselder op Midden-Oosterse wijze
Plantaardige rosbief? Dat zijn plakken knolselder geroosterd tot de perfectie mét een heerlijk gekaramelliseerde korst en malse, sappige binnenkant. Vergezel de knolselder met een pittige muhammara van geroosterde paprika’s en walnoten en knapperig gebakken hasselbackaardappelen voor een verrassend vegetarisch hoofdgerecht met feestelijke uitstraling. Ideaal voor wie plantaardig wil genieten zonder in te boeten op smaak of presentatie.
Duur: 1 u.
Aantal: 4 personen
Ingrediënten
- 1 knolselder
- 1 kg aardappelen
- 100 ml maïsolie
- 5 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- 3 blaadjes laurier
- 1 kl kaneelpoeder
- 1 kl tijm (gedroogd)
- 1 kl peper
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- 1 citroen
- 1 teen look
- 3 el walnoten
- 1 el tahini
- 1 beschuit
- 75 cl appel-rabarbersap
- 50 ml olijfolie
- 1 eetl pul biber
- 1 el paprikapoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 snuifje zout
- 1 bosje waterkers
- 1 plantje platte peterselie
- 0.5 plantje bieslook
- 1 rode ui
- 2 el tahin
- 1 eetl pompoenpitolie
- 0.5 koffiel citroenpoeder
- 1 snuifje fleur de sel
Recept van Bio-Planet.
Bereiding
- Maak de muhammara: Leg de paprika en de chilipeper 6 à 10 min. in een voorverwarmde oven op 220 °C onder de grill tot het vel geblakerd is. Haal uit de oven, pel en verwijder de zaden en zaadlijsten.
- Kook het appel-rabarbersap tot siroop. Snipper het knoflook fijn en maal de beschuit fijn.
- Mix de paprika, de chilipeper, 3 eetlepels appel-rabarbersiroop (voor 4 personen), het knoflook, de gehakte walnoten, de tahin, de gemalen beschuit, de helft van het citroensap, de pul biber, het paprikapoeder, het komijnpoeder en de olijfolie tot een grove massa. Kruid met zout en hou apart.
- Maak de knolselder goed schoon, schil en snij in 3 à 4 plakken van ± 5 cm.
- Doe de kruidnagels in een vijzel met de jeneverbessen, het kaneelpoeder, de laurierblaadjes, de tijm en de peperbollen. Stamp tot poeder en meng met de maïsolie. Strijk er de knolselder rijkelijk mee in en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Was de aardappelen en maak fijne inkepingen (snij niet helemaal door). Besprenkel met de rest van het maïsoliemengsel en leg bij de knolselder op de bakplaat.
- Zet 15 à 20 min. in een voorverwarmde oven op 175 °C. Draai de knolselder om en laat alles nog eens 15 à 20 min. garen. Snij de knolselder in heel fijne plakken met een scherp mes, verdeel over de borden en schep er wat muhammara over.
- Snipper de peterselie fijn en meng het citroenpoeder met de fleur de sel. Bestrooi de helft over de knolselder, samen met de waterkers.
- Snipper het bieslook en de rode ui fijn. Verdeel over de aardappelen, samen met de rest van de peterselie.
- Meng de tahin met de pompoenpitolie en de rest van het citroensap. Lepel over de aardappelen en bestrooi met de rest van het citroenzout.