Welke wijnglazen bij welke wijn

Wijn in het juiste glas. Het is zoals een gepaste fietsoutfit voor een wielrenner. Dat voelt gewoon beter. De hoogte, breedte of dikte kan de smaak accentueren of volledig onderuithalen. Het vraagt misschien een kleine investering in tijd en middelen, maar de échte wijnliefhebber komt op die manier als winnaar uit de bus.

Welk wijnglas voor witte wijn

  • Een wit wijnglas is kleiner en smaller dan dat van rode wijn. De slankere vorm zorgt ervoor dat de temperatuur in het glas blijft.
  • Hoe breder de opening vanboven, hoe sneller de aroma’s vervliegen. Daarom zie je ook vaak een langere steel bij dit soort glazen. Zo voorkom je opwarming door je hand.
  • Sommige druiven vragen zelfs om één specifiek glas, waarin de smaak het best tot zijn recht komt. Die van de riesling en de sauvignon blanc hebben vaak een typerend groen steeltje.

Welk wijnglas voor rode wijn

  • Serveer geen rode wijn in witte wijnglazen. Het klinkt misschien wat gek, maar de alcoholische drank moet ademen. Zeker rode wijn. Hier kies je dus voor een breder glas. Zo laat je meer zuurstof toe en krijg je diepere aroma’s.
  • De rode bourgogne heeft zijn eigen glas. Omdat die wijn minder aroma’s heeft in productie, vraagt het serveren een grote opening. Zo kan je het drankje stevig walsen, net onder de randen van het glas.

Welk glas voor bubbels?

Met bubbels hoor je te klinken. En dat doe je in slanke glazen. De zogenaamde ‘flûte’. Maar ook daarmee kan je alle kanten uit. Een brut schuimwijn – droge mousserende wijn - drink je uit een klassieke flûte, een prosecco uit een meer tulpvormige. Ook gekend zijn de ronde coupes. Daarin schenken we vooral wijnen met iets minder bubbels.

Extra tips

Tot slot nog enkele do’s voor een harmonieus huwelijk tussen wijn en glas:

  • Al van decanteren gehoord? Door hem over te schenken in een andere kan, krijgt je wijn extra zuurstof. Vooral oudere rode wijnen komen zo beter tot hun recht.
  • Gebruik fijne en sierlijke glaasjes voor dessertwijnen. Hoe kleiner, hoe lekkerder.
  • Schenk de juiste hoeveelheid wijn. Er bestaan geen officiële regels, maar je geeft beter iets te weinig dan te veel. Met rode wijn moet je nog kunnen walsen, witte wijn koelt vaak snel af als er te veel in het glas zit.
  • De plek van het glas op tafel doet misschien niets aan de smaak, maar zéker wel aan de beleving voor je gast. Plaats de wijnglazen rechts boven je bord.
  • Ook de juiste temperatuur is smaakbepalend. Zorg daarom voor de juiste graden in het juiste glas.

Meer leren over je eigen smakenpalet? Ontdek dan al onze (lekkere) wijnworkshops.