Veggie Challenge: de voordelen van meer plantaardig eten

In maart nemen duizenden Belgen opnieuw deel aan de Veggie Challenge en gaan ze zo de uitdaging aan om een maand lang minder – of zelfs geen – vlees te eten. Wat zijn de voordelen van een plantaardig dieet? Hoe vervang je gemakkelijk dierlijke ingrediënten? En vooral: ga jij in maart ook proeven van de vegetarische keuken?

Plantaardig eten is pure verwennerij

Er wordt vaak aangenomen dat veggie en vegan gerechten weinig smaak hebben. Nochtans kan plantaardig eten je kijk op koken verruimen. Je ontdekt nieuwe producten, nieuwe kooktechnieken en exotische gerechten. Er bestaan nu al plantaardige alternatieven voor de meeste producten van dierlijke oorsprong. Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs al een plantaardig alternatief bestaat voor de meeste klassieke gerechten? Volg onze workshops om de plantaardige keuken in al zijn facetten te ontdekken.

Waarom vaker kiezen voor een plantaardige maaltijd?

1. Goed voor je gezondheid

Door meer groenten en fruit te eten, krijg je meer vezels, mineralen onverzadigde vetten binnen. Zo heb je een veel kleinere kans op overgewicht en een te hoge cholesterol.

2. Goed voor het milieu

Door vaker veggie of vegan te eten, verklein je je ecologische voetafdruk, en wel hierom:

  • Koeien en andere runderen produceren grote hoeveelheden methaan.
  • Veeteelt vergt heel veel drinkwater en grondstoffen.
  • Via de mest komen nitraten terecht in het grond- en oppervlaktewater.

3. Goed voor het dierenwelzijn

Wanneer je een maand lang minder vlees en vis eet, red je het leven van 30 dieren.

4. Efficiënt gebruik van landbouwgrond

Driekwart van de landbouwgrond op onze planeet wordt gebruikt door de veehouderij. Het zou veel efficiënter zijn om deze gronden in te zetten om voedsel te produceren voor de mens.

Ga je de Veggie Challenge aan?

Schrijf je in en eet sommige dagen vleesvrij, eet volledig veggie of ga voluit voor vegan. Om het nog interessanter te maken, kan je kiezen uit meer dan 400 heerlijke recepten. Download ook de app om in maart je eigen ecologische impact te volgen.

De Veggie Challenge wordt ondersteund door de Colruyt Group Academy en haar partners

Logo_lima_partner