Alle voordelen van een alcoholvrije maand

Een maand zonder alcohol? In februari is het opnieuw Tournée Minérale, een uitgelezen kans om even stil te staan bij alle voordelen van een alcoholvrij leven.

In februari wordt al voor de zesde keer op rij Tournée Minérale georganiseerd. Dit initiatief van de Stichting Tegen Kanker, de Druglijn en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zet in op een maand zonder alcohol. Doe je ook mee? Doorzetten loont, want 90 % van alle deelnemers ervaart minstens een van de onderstaande voordelen.

6 redenen om voor alcoholvrij te kiezen

1. Krijg meer energie

Wanneer je alcohol drinkt, heeft je lichaam extra energie nodig om die stof weer af te breken. Ook je lever krijgt een rustpauze.

Er zijn wel meer voordelen aan een nuchtere periode:

  • Je kan je beter concentreren
    • Je kan je aandacht langer vasthouden
    • Je presteert beter
    • Je kan inspanningen langer volhouden

2. Je spaart geld uit

In de eindejaarsperiode van 2023 alleen al verkochten de Colruyt-supermarkten 1 miljoen liter aan partyboxen en 200.000 liter glühwein. Dat scheelt in februari een hele slok op de borrel. Met het geld dat je deze maand minder uitgeeft aan alcohol, kan je weer wat leuks doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een alcoholvrije workshop 😉?

3. Geniet van een betere nachtrust

Dankzij een slaapmutsje dommel je ’s avonds doorgaans sneller in. Je nachtrust zelf verloopt veel oppervlakkiger. Wanneer je een gewoontedrinker bent, verdwijnt het inslaapeffect van een laatste glaasje alcohol zelfs volledig.

4. Positief resultaat op de weegschaal

Alcohol weegt door op de weegschaal, terwijl het geen enkele voedingswaarde heeft. Alcoholische dranken bevatten bovendien veel suiker. Bewust kiezen voor alcoholvrij helpt om je gewicht in balans te houden.

5. Je huid straalt

Alcohol droogt je lichaam uit, en vooral je huid. Op een uitgedroogde huid zullen er sneller rimpels verschijnen.

6. Je hebt zeeën van tijd

In plaats van in het weekend je roes uit te slapen of een kater weg te werken, kan je die tijd besteden aan leuke activiteiten. Wij denken spontaan aan een inspirerende workshop (maar dat kan ook aan ons liggen).

Tournée Minérale is de perfecte gelegenheid om even stil te staan bij je drankgebruik.

Tournée Minérale mocktails

Het weekend inzetten of een feestje in het verschiet, gezellig aperitieven kan zeker ook zonder alcohol. Van kant en klaar tot heerlijke mocktail recepten waar je zelf mee aan de slag kan. Er zijn heel wat opties zonder alcohol.

Ga voor een ready-to-serve mocktail

Ontdek heerlijke mocktail recepten