Snacken met mate: 6 tips voor evenwichtige tussendoortjes

In onze Westerse samenleving consumeren we eigenlijk (veel) te veel voedsel. Naast 3 hoofdmaaltijden per dag nemen we vaak nog een 10-uurtje, een dessert na elke maaltijd, een 4-uurtje en laat op de avond een snack. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze suikerspiegel zo verstoord raakt. We zijn gewend geraakt aan een constante beschikbaarheid van voedsel en eten de hele dag door.

Als je echter voldoende eet tijdens je hoofdmaaltijden, heb je die snacks eigenlijk helemaal niet nodig. Maar wat als je toch niet kunt weerstaan? Welke tussendoortjes kun je dan het beste kiezen?

Hier zijn alvast enkele suggesties:

1. Een handjevol noten

Noten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten vezels, eiwitten, gezonde vetten, mineralen en vitamines. Let wel op, omdat noten ook veel calorieën bevatten, is het beter om er niet te veel van te eten. Een handjevol is voldoende.

2. Een kommetje yoghurt met eventueel wat verse stukjes fruit erin

Kies voor fruit in zijn natuurlijke vorm, zodat je zoveel mogelijk vezels binnenkrijgt. Controleer ook altijd het etiket van de pot yoghurt om er zeker van te zijn dat er geen toegevoegde suikers in zitten. (Link naar blog/workshop etiketen lezen)

3. Wortel- of komkommerreepjes met een beetje hummus

Dit is een knapperige en gezonde keuze. Wortel- en komkommerreepjes zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, terwijl hummus een goede bron van vezels, eiwitten en gezonde vetten is.

4. Een vezelrijke cracker, gevuld met zaden en pitten

Deze producten worden vaak beschouwd als voedzaam en gezond vanwege hun hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen.

5. Griekse yoghurt met noten en een snufje kaneel

Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en probiotica, terwijl noten gezonde vetten en voedingsstoffen leveren.

6. Een hardgekookt ei

Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten. Kook een paar eieren van tevoren en bewaar ze in de koelkast voor een makkelijke en voedzame snack onderweg.

Combineer en experimenteer

Probeer deze extra suggesties van Bio-Planet eens uit en experimenteer met verschillende combinaties om gezonde tussendoortjes te vinden die bij jouw smaakvoorkeuren passen. Kies zoveel mogelijk voor hartige opties in plaats van zoete. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en hou je een stabieler energieniveau gedurende de dag.

Diabetes en gezonde voeding: tips en inspiratie

Samen met voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust, kan een aangepaste en evenwichtige voeding al een positieve invloed hebben op het dagelijkse leven van mensen met een verstoorde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2. Speciaal voor hen heeft Bio-Planet alle producten en recepten verzameld die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor mensen met diabetes.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.