Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door een onvermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel effectief te reguleren. Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vergroten.
Familiegeschiedenis en leeftijd
Een van de belangrijkste risicofactoren voor diabetes type 2 is een familiegeschiedenis van de ziekte. Als er meerdere gevallen van diabetes in je familie voorkomen, loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening. Bovendien neemt het risico op diabetes type 2 toe naarmate je ouder wordt. Daarom wordt diabetes type 2 ook vaak ouderdomsdiabetes of ouderdomssuiker genoemd.
Een zorgwekkende trend is de dramatische stijging van diabetes type 2 bij jongeren en jongvolwassenen in de afgelopen jaren. Deze toename wordt deels veroorzaakt door de groeiende prevalentie van overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging, terwijl schermtijd juist toeneemt. Deze combinatie vergroot het risico op insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes.
Gewichtsverlies en evenwichtig voedingspatroon
Voor mensen met overgewicht kan het verliezen van 10-15% van hun gewicht een aanzienlijke verbetering betekenen en het risico op diabetes type 2 verlagen. Het wordt aanbevolen om dit te bereiken door middel van een evenwichtig voedingspatroon. Een dergelijk voedingspatroon omvat een gevarieerde en uitgebalanceerde inname van voedingsstoffen, met de nadruk op vezelrijke voedingsmiddelen, trage koolhydraten, voldoende eiwitten en gezonde vetten.
Lichaamsbeweging en insulinegevoeligheid
Naast het verliezen van gewicht is voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag van groot belang voor het beheersen van diabetes type 2. Door actief te zijn en regelmatig te bewegen, kan de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verbeteren, wat helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Diabetes type 2 bij slanke mensen
Hoewel diabetes type 2 vaak geassocieerd wordt met overgewicht, kunnen ook slanke mensen de aandoening ontwikkelen. Het is essentieel voor hen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden door middel van voldoende lichaamsbeweging naast een gezond voedingspatroon.
Levensstijl als sleutel tot diabetespreventie
Het is duidelijk dat verschillende factoren het risico op diabetes type 2 kunnen vergroten, maar je hebt wel degelijk invloed op deze ziekte door middel van je levensstijl. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding en lichaamsbeweging, kun je je kansen op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleinen en je algehele gezondheid verbeteren. Neem de controle over je gezondheid en maak van een gezonde levensstijl een prioriteit.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.
Bron: Type 2 diabetes in adolescents and young adults Nadia Lascar, James Brown, Helen Pattison, Anthony H Barnett, Clifford J Bailey, Srikanth Bellary, Lancet Diabetes Endocrinol 2018; 6: 69–80