Een slappe wortel weer tot leven wekken? Pesto maken van groenteafval? Met deze en nog veel meer tips, beperk je je voedselverlies.
Elke Vlaming verspilt per jaar gemiddeld 37 kilo voedsel. Voedsel dat je in veel gevallen nog prima kan eten. Maar dan moet je wel weten hoe. Wij geven je praktische tips om restjes te redden van de vuilnisbak of composthoop.
1. Groenten reanimeren met water
Wist je dat je heel veel groenten weer fris en fruitig kunt laten smaken met behulp van water? Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw. Een appel of peer die zijn beste tijd heeft gehad? Week die dan een paar minuten in heet water. En zijn je blaadjes sla slap? Leg ze in een laagje met lekker koud water en ze leven binnen een paar uur weer op.
2. Pesto van overbodig loof
Loof van wortel of radijs weggooien? Niet doen! Van het groen kan je heerlijke pesto maken. Volg gewoon het gebruikelijke recept en vervang basilicum door het loof. Smullen! Een restje rucola over? Daar maak je heerlijke pittige pesto van.
3. Peulvruchtenspread
Tuinbonen, doperwtjes, kidneybonen, witte bonen, kikkererwten ... Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er wel een smakelijke smeerpasta mee bereiden. Een beetje olie en wat kruiden met peper en zout is genoeg. Een Mexicaanse kidneybonenspread maak je door er wat komijn en chilipoeder doorheen te mengen. Of een frisse doperwtenspread met peterselie? Verzin je eigen combinaties. Doe ze op een toastje, boterham of dip er die gereanimeerde wortel in.
4. Verwerk je restjes in een quiche
Voeg een kant-en-klaar deeg toe aan jouw wekelijkse basis aankopen. Van restjes zuivel, zoals room, ricotta, roomkaas… over restjes gekookte of rauwe groenten tot restjes kip, ham, zalm of vis… Welk restje dan ook, je verwerkt ze makkelijk in een heerlijke quiche. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Herta quiche met leftovers van pompoen en spinazie.
5. Soep van bejaarde groenten
Begint de bloemkool bruine vlekjes te krijgen? Wordt de broccoli een beetje slap? Heeft de prei zijn beste tijd gehad? Dan is het tijd voor plan B: soep. Water, bouillonblokje, groenten en eventueel wat kruiden, koken en klaar! Wil je een dikkere soep? Met een aardappel bind je de soep.
6. De schaar of pannenlikker erin
Wist je dat je vaak nog één of meerdere keren van een leeg lijkende tube saus kunt genieten? Denk aan mayonaise, mosterd en ketchup. Zet de schaar erin en knip open. Op de bodem vind je nog genoeg. Uit een glazen pot vis je er met een pannenlikker nog een smakelijk restje uit.
7. Restjes brood, sandwiches en pistolets
Er zijn tal van leuke recept-ideeën te vinden om aan de slag te gaan met restjes oud brood. Gooi ze dus niet in de vuilbak, maar verwerk ze in een ander gerecht. Van oud brood maak je zelfgemaakte croutons, een heerlijke broodpudding of paneermeel. Brood van een paar dagen oud smaakt zelfs lekkerder als je het roostert of grillt en omtovert tot een heerlijke croque, zoals deze klassieke croque met Philadelphia en kippenfilet.
Van verlepte tomaten tot smaakvolle pastasaus
Zijn je tomaten net iets te lang blijven liggen om rauw te eten? Neem een ovenschaal, snijd de tomaten in stukjes, doe er wat ui, knoflook en (verse) Italiaanse kruiden bij en zet een twintigtal minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Mix fijn met een staafmixer en je hebt een heerlijke pastasaus.
Een bosje kruiden in de keuken
Hou je van bosjes bloemen? Pak een vaas, glas of pot, vul met een klein laagje water en zet daar je bosje koriander, peterselie, bladselderij of basilicum in. Zo blijft dat veel langer goed dan in de groentela. En het ziet er ook nog eens gezellig uit. Ververs het water het liefst elke dag. Heb je restjes verse kruiden? Dan kan je er een lekkere dressing mee bereiden, of je bewaart ze in de diepvries.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Vlaco.