Tip van eigen bodem: radijs

In het juni en juli zijn radijzen het lekkerst. Ontdek onze tips om met deze rode knolletjes aan de slag te gaan.

Hoe gezond zijn radijzen?

Radijs is een plant uit de kruisbloemenfamilie met kleine, rode knolletjes. Radijs is knapperig en pittig van smaak. De vorm kan zowel rond als langwerpig zijn.

Wist je dat radijsjes in een waaier van kleuren bestaan? Behalve rode zijn er ook roze, paarse, witte en zwarte radijzen. Gelukkig zijn ze allemaal even lekker.

Radijzen zijn rijk aan voedingsvezels en dus goed voor de darmtransit. Bovendien zijn ze een goede bron van vitamine C.

Hoe versier je je bord met prachtige radijsbloemen?

Hoe kies je kwaliteitsvolle radijzen?

Radijzen worden meestal per bosje verkocht. Let op dat ze er fris en stevig uitzien. Als je een radijs licht indrukt, mag de schil niet rimpelen. Het loof moet frisgroen zijn.

Hoe maak je radijzen schoon?

Om radijsjes schoon te maken moet je alleen het loof en de worteltjes wegsnijden. Spoel ze nog even en ze zijn hapklaar.

Tip: de blaadjes van de radijsjes kan je als kruid gebruiken. Ze geven een extra pittige toets aan een salade, pesto of soep.

Hoe bewaar je radijzen?

Radijsjes zijn maar kort houdbaar door het hoge vochtgehalte. Je kan ze tot vijf dagen bewaren in een gesloten plastic zak in de koelkast.

Een andere techniek is om ze onder te dompelen in een kopje water en zonder blad in de koelkast te zetten. Doe dit niet te lang, want hoe meer water ze opzuigen, hoe groter het smaakverlies.

Radijs is niet geschikt om in te vriezen.