Er zijn steeds meer mensen die te horen krijgen dat ze diabetes type 2 hebben of andere stofwisselingsproblemen. Onze bloedsuikerspiegel lijkt er niet echt op vooruit te gaan. Maar hoe kun je eigenlijk weten of jouw bloedsuikerspiegel uit balans is en je daardoor een hoger risico op diabetes hebt?
Een schommelende bloedsuikerspiegel
Stel je eens voor dat je bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is. Dit kan gebeuren wanneer je voortdurend voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan snelle suikers of koolhydraten. Je lichaam moet steeds grotere hoeveelheden insuline produceren om de glucose te verwerken, maar uiteindelijk kan het niet langer bijbenen. Als gevolg hiervan blijft er te veel suiker in je bloed circuleren, wat kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen.
Glucosepiek door snelle suikers
Wanneer je maaltijd vooral uit snelle suikers bestaat, stijgt het glucosegehalte in je bloed erg snel en krijg je als het ware een glucosepiek. Hierdoor krijg je snel meer energie, maar deze glucosepiek daalt ook heel snel en heel laag. Dat kan je moe of lusteloos doen voelen. Je lichaam geeft je het signaal dat je snel weer suiker moet eten om je weer beter te voelen. Zo kom je als het ware in een suiker-rollercoaster terecht.
Welke symptomen kunnen wijzen op een ontregelde of schommelende bloedsuikerspiegel?
- Continu verlangen naar zoetigheid: Merk je dat je constant snakt naar suikerhoudende voedingsmiddelen of zoetigheden? Dit kan een teken zijn dat je bloedsuikerspiegel niet stabiel is.
- Voortdurende vermoeidheid gedurende de dag: Als je je regelmatig moe en futloos voelt, zelfs na voldoende slaap, kan een schommelende bloedsuikerspiegel hiervan de oorzaak zijn. Wanneer je bloedsuikerspiegel daalt, kun je je energieloos en slaperig voelen.
- Afhankelijkheid van cafeïne: Heb je meerdere kopjes cafeïne-houdende dranken nodig om je gedurende de dag wakker en alert te houden? Dit kan duiden op schommelingen in je bloedsuikerspiegel, omdat je lichaam probeert te compenseren voor de energiedips.
- Regelmatige hongeraanvallen: Als je regelmatig last hebt van intense hongeraanvallen, zelfs kort na het eten, kan dit wijzen op een instabiele bloedsuikerspiegel. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je lichaam signalen van honger en behoefte aan voedsel overmatig versterkt.
- Stemmingswisselingen: Ervaar je vaak stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, angst, nervositeit of zelfs depressieve gevoelens? Dit kan een gevolg zijn van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Een te lage bloedsuikerspiegel kan je humeur negatief beïnvloeden.
Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet exclusief wijzen op een ontregelde bloedsuikerspiegel, maar het kan nuttig zijn om ze met je arts te bespreken als je ze regelmatig ervaart.
Je bloedsuikerspiegel stabiel houden
Vermijd maaltijden met snelle suikers. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen die tragere of meer complexe koolhydraten bevatten. Die vind je voornamelijk terug in groenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen. Zo draagt je eetpatroon bij aan een meer stabiele bloedsuikerspiegel.
Diabetes en gezonde voeding: tips en inspiratie
Samen met voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust, kan een aangepaste en evenwichtige voeding al een positieve invloed hebben op het dagelijkse leven van mensen met een verstoorde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2. Speciaal voor hen heeft Bio-Planet alle producten en recepten verzameld die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor mensen met diabetes.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.