Tip van eigen bodem: champignon

Gekweekte eetbare paddenstoelen? Die bestaan tegenwoordig in allerlei soorten en vormen. De ronde, witte, vlezige champignon is de populairste in het rijtje. Maar durf zeker ook experimenteren met reuzenchampignons, kastanjepaddenstoelen, oesterzwammen en shii-take.

Wanneer zijn champignons op hun best?

Champignons zijn het hele jaar te koop. Maar in de herfst en winter smaken ze opperbest. Verwerk ze in soep of sauzen, stoof ze aan voor een heerlijke omelet of toast, of gebruik ze in een warme groentekrans. Met deze veelzijdige groente kan je echt alle kanten uit.

Hoe kies je kwaliteitsvolle champignons?

Hebben je champignons geen bruine vlekjes en zijn ze niet gevliesd of geschubd? Dan mag je erop rekenen dat ze vers zijn. Verse champignons zijn ook vast en vrij van een vreemde geur of smaak.

Hoe maak je champignons schoon?

Leg je champignons in water, dan slurpen ze zich vol en verliezen ze smaak. Hoe maak je ze dan wel schoon? Gewoon droog, met een (licht vochtig) keukenpapiertje of een zacht borsteltje. Doe dat pas vlak voor je ze gaat bereiden.

Hoe maak je champignons klaar?

Reken zeker op 200 g champignons per persoon, want tijdens het klaarmaken krimpen ze fel. Snijd alleen de onderkant van het steeltje en verdeel de paddenstoelen daarna in plakjes. Wil je champignons invriezen? Dan moet je ze zeker eerst aanstoven of sauteren.

Receptideeën met champignons:

Zijn champignons een goede vleesvervanger?

Champignons bestaan voor ongeveer 95 % uit water, maar hebben wel veel voedingswaarde. Ze zijn rijk aan koper en een goede bron van kalium, fosfor en de vitaminen B2, K, foliumzuur en niacine.

Omdat ze wat meer eiwitten dan andere groenten bevatten, worden ze vaak ‘goede vleesvervangers’ genoemd. Maar let op: een groenteportie paddenstoelen (300 g) brengt in vergelijking met een portie vlees (100 g) maar half zoveel eiwitten aan.

Hoe bewaar je champignons?

Champignons kan je na aankoop nog enkele dagen bovenaan in de koelkast bewaren. Laat ze ‘ademen’ in hun oorspronkelijke verpakking of een papieren zak. Paddenstoelen nemen makkelijk geurtjes over. Bewaar ze dus zeker niet samen met groenten zoals prei of ui. Wist je trouwens dat champignons ook sneller verouderen in de buurt van fruit of citrusvruchten?