Tip van eigen bodem: asperge

Geen lente zonder heerlijke asperges van bij ons! Een trucje om te weten of je ze vers koopt? Wrijf ze met hun ranke lijfjes tegen elkaar en als ze gaan piepen, zit je goed! Ontdek hier nog meer handige tips van onze lesgever.

Wanneer zijn asperges op hun best?

Elk jaar kijken we reikhalzend uit naar onze Belgische asperges! Je kan er ongeveer drie maanden, van april tot juni van genieten. Wat de echte liefhebbers natuurlijk veel te kort vinden. Asperges hebben een zachte smaak en een heerlijk aroma. Wist je dat er naast de bekende witte asperges, ook groene en zelfs paarse varianten bestaan?

Wat is het verschil tussen groene, witte en paarse asperges?

Groene en paarse asperges groeien boven de grond en krijgen hun kleur door het zonlicht. Witte asperges groeien onder de grond en blijven dus wit. Ze hebben een fijnere smaak en zijn dikker dan hun gekleurde soortgenoten, wat hen populairder maakt. Denk maar aan de heerlijke witte asperges ‘op z’n Vlaams’! Maar ook gekleurde asperges zijn lekker als afwisseling: je kan ze wokken, klaarmaken in de oven of gewoon koken en bijvoorbeeld in een salade gebruiken.

Hoe kies je kwaliteitsvolle asperges?

Dé truc om te weten of je verse asperges koopt? Wrijf ze met hun ranke stengels tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, is alles in orde. Let erop dat witte asperges geen roze of blauwe tint hebben en groene asperges mogen niet vezelig zijn. Verder moet de kop vast en onbeschadigd zijn en het uiteinde van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn.

Hoe maak je asperges klaar?

Hoeveel asperges per persoon? Met ongeveer 300 tot 350 g zit je safe. Breek de stengeluiteinden voorzichtig af. Hou de top van de asperge zachtjes vast en schil met een dunschiller of aspergemesje zorgvuldig van boven naar beneden. Zorg dat er geen vezels achterblijven, want die smaken bitter en blijven tussen de tanden steken.

Groene asperges hebben een dunnere schil, dus die hoef je in principe niet te schillen. Kook asperges, afhankelijk van de dikte, 8-10 min. in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar. Laat de asperges daarna uitlekken op een keukenhanddoek.

Hoe gezond zijn asperges?

Asperges zijn rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Valt het je op dat urine een rare, scherpe geur krijgt na het eten van asperges? Dat is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen, maar doet niets af aan de gezonde smaakbommetjes die asperges zijn!

Bekijk ook onze video met tips:

Hoe bewaar je asperges?

Asperges zijn vers op hun best. Eet ze dus liefst op de dag dat je ze koopt al op. Lukt dat niet, dan kan je witte asperges nog een drietal dagen bewaren in de koelkast door ze in een vochtige doek te wikkelen. Gekleurde asperges bewaar je best in een open plastic zak op een koele plek.

Wil je asperges invriezen? Dan moet je ze eerst even blancheren. Laat ze nadien afkoelen en vries ze samen met het kookvocht in. Zo kan je ze makkelijk negen maanden bewaren. Je hoeft ze niet te ontdooien om ze later weer klaar te maken.