Voor jezelf durven kiezen met Ish Ait Hamou

Ben jij je bewust van de keuzes die je maakt? Ish Ait Hamou vertelde in onze tweede LifeTalks webinar over zijn persoonlijke zoektocht naar zelfkennis. Een reis die iedereen zou moeten maken, vindt hij. Ontdek hier welke inzichten en tools Ish deelde om zelf aan de slag te gaan. Hint: een notitieboekje is er een van.

Schrijven om te reflecteren

Als getalenteerd danser, choreograaf, auteur en sinds kort ook regisseur, weet Ish zich op professioneel vlak telkens opnieuw heruit te vinden. Maar ook op persoonlijk vlak zet Ish sterk in op groei en ontwikkeling. Al van jongs af aan pende hij zijn gedachten neer. Dat hielp hem op onbegrepen emoties te begrijpen en zo de weg te vinden naar zichzelf.

Enkele lessen uit zijn persoonlijke zoektocht:

  • Aanvaarding: als Vlaming met Marokkaanse roots heeft Ish lange tijd de behoefte gehad om geaccepteerd te worden door anderen. Door middel van reflectie heeft Ish dit gevoel weten te plaatsen, zodat het geen invloed meer heeft op zijn beslissingen.
  • Voor jezelf kiezen: Ish voorziet bewust tijd voor zichzelf in zijn drukke agenda, zodat hij de beste versie van zichzelf kan zijn voor zijn kinderen, partner en anderen. En dat vervelende schuldgevoel? Dat is voor niets nodig!  
  • Stilstaan bij emoties: gevoelens zoals angst, jaloezie en woede kunnen heel wat inzichten bieden. Ish neemt de tijd om stil te staan bij zijn emoties om ze nadien beter te kunnen plaatsen.

3 concrete tips om aan zelfreflectie te doen

Ish deelde drie eenvoudige principes die hem hebben geholpen om aan zelfkennis te doen. Want alleen door te stil te staan bij je eigen emoties, maak je gerichte en betere keuzes. Klaar om het ook uit te proberen? Met deze tips kan iedereen aan de slag!

1. Schrijf je gedachten neer

Gebruik je notitieboekje als een compagnon de route. Door te schrijven, leer je ontzettend veel bij over jezelf.

2. Durf je emoties te delen met anderen

Het delen van emoties en gevoelens met vrienden en familie is erg waardevol. Voor jezelf én voor de andere omdat het verbindend en verlichtend werkt.

3. Kom uit je comfortzone

Probeer nieuwe dingen uit die je in eerste instantie niet durfde te doen. Zo leer je je eigen gevoeligheden en blinde vlekken kennen. Deze waardevolle (levens)lessen zullen in de toekomst ongetwijfeld van pas komen.

"Door wat vaker voor jezelf te kiezen, kan je er net méér zijn voor anderen."

 Ish Ait Hamou

Wees de held van je eigen verhaal

Wat Ish hoopt dat we meenemen uit zijn verhaal? Wees de held van je eigen verhaal! Heb je bepaalde dromen of doelen? Zet die eerste stap en schrap ze van je lijst. Er zullen ongetwijfeld moeilijke momenten zijn en niet alles wat je onderneemt, zal lukken. Maar laat je vooral niet tegenhouden door angst of door anderen. Zet die angst om in kracht om te werken aan die doelen en denk aan het mooie verhaal dat je daarmee kan schrijven.


  • Inspirerende verhalenverteller in de brede zin: als danser, choreograaf, schrijver en regisseur.
  • Bekend van de dansprogramma’s ‘So You Think You Can Dance’ en ‘Alors on danse’.
  • Auteur van verschillende romans, waaronder ‘Hard hart’, ‘Cécile’ en ‘Het moois dat we delen’.
  • Won de Prijs van de Gelijkheid voor zijn open, positieve blik op de wereld.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!