Sandra Bekkari over gezond eten en genieten van je leven

In een inspirerende LifeTalks webinar pleitte Sandra voor bewust eten en deelde ze tips om een gezond eetgedrag vol te houden zonder in te boeten aan heerlijke smaken. Het goede nieuws: af en toe eens zondigen is helemaal oké!

4 gouden tips van Sandra Bekkari

1. Eet met aandacht

Vaak eten we op automatische piloot, hap-slik-weg zonder echt te genieten. Noteer eens wat en hoeveel je eet op een dag. Zo’n eetdagboek zal je helpen om bewust, gezondere keuzes te maken.

2. Drink voldoende water

Zorg dat je doorheen de dag voldoende water drinkt. Het kan klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies verhelpen. Vergeet je regelmatig water te drinken? Koppel het aan een concrete actie. Drink bijvoorbeeld een glas water voor het ontbijt, voor je vertrekt naar het werk of wanneer je thuiskomt. Voor je het goed en wel beseft, wordt het een gewoonte.

3. Start je dag gezond

Kickstart je dag met een gezond, evenwichtig en vezelrijk ontbijt. Voorbeelden van ingrediënten voor een gezond ontbijt:

  • Vers fruit
  • Volle granen en graanproducten (havervlokken)
  • Noten, zaden, pitten …
  • Gefermenteerde zuivelproducten

4. Eet 1 à 2 gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes: wel of niet? Volgens Sandra zijn tussendoortjes helemaal oké, zolang je kiest voor gezonde opties die je bloedsuikerspiegel niet naar beneden halen. Gezonde tussendoortjes zoals gedroogd fruit, yoghurt of noten voorkomen energiedips, bevorderen de stofwisseling en zorgen ervoor dat je niet met reuzehonger aan je middag- of avondmaaltijd begint.

De valkuilen van diëten

‘Vanaf nú ga ik op dieet!’ is een uitspraak die je vast wel bekend in de oren klinkt. Voor heel wat mensen staat gezond eten gelijk aan streng diëten zonder ruimte om te zondigen. Niets is minder waar. “Zo’n alles-of-niets-houding werkt gewoon niet. Dat hou je misschien twee of drie weken vol, maar daarna herval je in je oude gewoontes”, vertelt Sandra Bekkari. “Als je plots heel weinig gaat eten, komt je lichaam bovendien in een stresssituatie terecht. Je metabolisme en stofwisseling gaan in spaarstand. En zoals ook iedereen weet die weleens een dieet heeft gevolgd, komen de verloren kilo's na verloop van tijd onverbiddelijk terug.”

“Een alles-of-niets-dieethouding hou je misschien 2 of 3 weken vol. Daarna herval je in je oude gewoontes.”

Sandra Bekkari

Hoe je gezond eten kan volhouden

Door je levensstijl stap voor stap te veranderen en niet alles in keer te willen aanpakken. “Gedragsverandering gebeurt geleidelijk aan. Wil je alles meteen perfect doen, dan heb je meteen het gevoel van te falen als je eens zondigt. Daardoor raak je gedemotiveerd”, aldus Sandra Bekkari.

Bye bye schuldgevoel

Kan je moeilijk afscheid nemen van frietjesdag op vrijdag? Hoort een lekkere croissant onlosmakelijk bij zondagochtend? Of drink je graag eens een glas wijn? Dat is geen probleem. Waar het volgens Sandra vooral om draait, is evenwicht. De boeken van Sandra heten niet voor niets ‘Nooit meer diëten’. Er moet nog ruimte zijn om te genieten. “Een gezonde balans is belangrijker dan een dieet. Om het vol te kunnen houden, is het belangrijk dat je geniet van wat je eet en drinkt. Net daarom hanteer ik de 80/20-regel: als je 80 % van de tijd gezond eet, maakt die 20 % het verschil niet. Zin in een glaasje wijn? Doen! Maar geniet er vooral bewust en met volle teugen van.”


Wie is Sandra Bekkari?

  • Voedingsdeskundige die al zo’n 25 jaar mensen begeleidt naar een gezonde levensstijl.
  • Auteur van 11 kookboeken, waaronder 'Nooit meer diëten' en 'Fast Food'.
  • Het gezicht van VTM-kookprogramma Open Keuken.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!