De kunst van het kruiden

Gebruik je best verse of gedroogde kruiden? En welke combinaties zijn echt lekker? Kruidenexpert Aziza weet raad.

Geef pit aan je gerecht

Met kruiden valt of staat je gerecht. Voeg dus de juiste hoeveelheid kruiden op het juiste moment. Maar wanneer is dat? Allereerst ga je je gerecht ruiken en natuurlijk ook proeven. Jij als kok bepaalt immers de smaak!

Kan je gerecht nog wat kruiden gebruiken? Strooi gedroogde kruiden uit een potje niet uit op één plek in de pan, maar verspreid de kruiden over het hele gerecht. Ook belangrijk: het is altijd beter om te weinig te strooien dan te veel. Voeg stapsgewijs kruiden toe, proef tussendoor en werk af tot de smaak helemaal goed zit.

Gedroogde kruiden bewaren

Zorg er ook steeds voor dat je gedroogde kruiden op een goede manier bewaard. Dat wil zeggen op een donkere, droge en koele plaats. Zet kruiden dus niet naast je kookvuur of op de vensterbank van je keuken. Zo blijven je gedroogde kruideen langer vers en behouden ze hun heerlijk intense smaak.

“Strooi de kruiden gelijk over heel het gerecht en vermijd op slechts een plaats in de pan te kruiden”

Aziza, kok en lesgeefster

6 tips voor verse kruiden

  • Licht kneuzen. Door de verse kruiden licht te beschadigen komen hun intense smaken beter vrij. Meng met wat olijfolie om er een heerlijk sausje van te maken.
  • Oprollen en snijden. Wanneer je met je keukenmes in het rond hakt, duw je het sap uit de blaadjes en blijft de smaak aan je snijplank plakken. Pak enkele blaadjes en rol ze samen tussen twee vingers. Snijd ze hierna in enkele bewegingen tot fijne groene reepjes.
  • Water geven. Potjes met verse kruiden kan je water geven of in een kommetje water zetten. Zo blijven de blaadjes makkelijk een week frisgroen. Nadien kan je ze in je moestuin planten.
  • Wil je verse kruiden los bewaren? Wikkel ze in vochtig keukenpapier en bewaar ze in de koelkast. Zo blijven ze makkelijk nog enkele dagen fris en smaakvol.
  • Bewaar de steeltjes! Gebruik ze als ‘bouquet garni’ om soepen of stoofpotjes meer smaak te geven.
  • Verse kruiden zijn echt de finishing touch. Laat ze pas op het einde evenmeestoven en werk je gerecht ermee af.

Lekkere kruidencombo’s

Aan de slag met vlees? Zorg dan dat je koriander en citroengras in huis hebt, die passen goed bij kip of rundsvlees. Dragon en salie zijn ook lekker met kip, terwijl tijm, peterselie en olijfkruid beter bij rund passen. Ga je een gerecht met lamsvlees maken? Denk dan zeker aan bonenkruid en munt!

Koriander past ook goed in visgerechten, maar vergeet zeker de verse peterselie en bieslook niet. Munt gaat goed met witte vis en venkel of kervel zijn dan weer overheerlijk bij schaaldieren of inktvis.

Voor veggiegerechten met bonen kan je peterselie of olijfkruid gebruiken. Ga je aan de slag met kikkererwten, dan zijn koriander, peterselie en munt echte toppers. 

Wie is Aziza?

  • Aziza Nouri is chef bij Rose Mary en geeft kookworkshops.
  • Haar passie voor koken begon als kind met ‘Ons Kookboek’ van de Boerinnenbond.
  • Ze combineert graag klassieke recepten met Marokkaanse en Libanese smaken.