Hoe circulaire economie kan bijdragen tot duurzaam leven

Gesponsord artikel door

Duurzamer leven, hoe begin je daaraan? Die vraag stellen we ons allemaal wel eens, maar ook bedrijven gaan die uitdaging aan. Circulaire economie is een van de manieren waarmee bedrijven duurzame consumptie mee mogelijk kunnen maken.

Wat is circulaire economie?

Het principe van circulaire economie bestaat uit het produceren van goederen en diensten op een duurzame manier, door het verbruik en de verspilling van hulpbronnen te beperken. Het houdt in dat bestaande producten en materialen zo lang mogelijk worden gedeeld, hergebruikt, gerepareerd, gerenoveerd en gerecycleerd. Zo blijven ze hun waarde behouden. Dit verlengt de levenscyclus van toestellen.

Bosch Huishoudtoestellen gelooft in de 3 principes van de circulaire economie:

  1. afval en vervuiling elimineren
  2. producten en materialen hergebruiken
  3. ecosystemen regenereren

Circulaire economie en sociale betrokkenheid gaan hand in hand

Innovatieve en energiebesparende huishoudtoestellen bieden nieuwe mogelijkheden voor een milieuvriendelijk huishouden. Ze helpen de elektriciteits- en waterkosten te verlagen.

Nieuwe toestellen zijn voor sommige gezinnen misschien moeilijker betaalbaar. Dit betekent dat verouderde toestellen (die doorgaans ook meer verbruiken) minder snel vervangen worden door energiebesparende. Zo loopt de rekening snel op. En dat kan leiden tot energiearmoede.

Om dat aan te pakken, hebben Bosch en Saamo West-Vlaanderen hun krachten gebundeld.

Samen aan de toekomst bouwen

Bosch heeft het project Papillon in het leven geroepen om gezinnen met een lager inkomen dankzij zuinige huishoudtoestellen te helpen hun energiekost te verlagen.

  • De samenwerking met Saamo heeft als doel om verouderde toestellen te vervangen door energie-efficiënte nieuwe. Tegelijkertijd verkennen ze de mogelijkheden van een duurzaam verhuursysteem.
  • Deelnemers aan het project kunnen kiezen uit 7 Bosch-toestellen: een wasmachine, een droogkast, een was-droogcombinatie, 2 koelkasten, een vriezer en een vaatwasser. De apparaten worden voor 10 jaar verhuurd aan door SAAMO geselecteerde gezinnen.
  • Na de huurperiode neemt Bosch het toestel terug om het te hergebruiken of te recycleren. De toestellen worden gereviseerd, terug gebruiksklaar gemaakt en opnieuw verhuurd. Defecte toestellen dienen als bron van reserveonderdelen.
  • De toestellen (of hun onderdelen) worden dus tijdens hun levenscyclus door meerdere consumenten gebruikt. Zo creëren we een gesloten kringloop en stappen we samen af van het eenrichtingsmodel van productie - gebruik –vervanging.