5 voordelen van babydragen

Je baby dragen in draagdoek of draagzak? Wij vertellen je waarom dat een goed idee is.

Bij mama is het veilig

Pasgeboren baby’s willen graag altijd bij mama zijn. Alleen in het wiegje voelt onveilig. In een draagdoek of -zak voelt je baby je hartslag en ademhaling. Dat zorgt voor veilige en geborgen gevoelens. Zo zegt ook onze draagconsulente Fran: “Babydragen is een soort natuurlijke overgang van de warme buik naar de grote, koude buitenwereld.”

Je baby beweegt

Dicht bij jou wordt je kindje zich bewust van zijn lichaam. Z’n spieren bewegen mee met jou en het evenwichtsorgaan ontwikkelt zich. “Dat komt de motorische ontwikkeling, zoals kruipen en later stappen, alleen maar ten goede”, vertelt Fran.

Reflux en krampjes verlichten

Bij reflux is een rechte houding na elke voeding belangrijk. Een draagzak is dan handig, want zo heeft mama meer vrijheid. Ook bij krampjes brengt het babydragen soelaas. Fran: “Je baby zit automatisch in de juiste M-houding die krampjes verlicht, z’n buikje blijft warm. Fietsbewegingen met de beentjes verlichten krampjes en meebewegen met jou imiteert dat.   

Je kindje hoort en ziet de wereld

Gezellig op je buik ontdekt je baby veel meer dan wanneer hij alleen op z’n rug in de draagmand ligt. Wist je trouwens dat jouw draaghoogte de ideale afstand is waarop je pasgeborene je gezicht kan zien? Hij kan oogcontact maken en je mimiek volgen. Dat stimuleert z’n taal- en sociale ontwikkeling.

"Jouw draaghoogte is de ideale afstand waarop je pasgeborene je gezicht kan zien. Zo kan hij kan oogcontact maken en je mimiek volgen."

Fran, Draagconsulente

Papa in the picture

Babydragen voor papa is ideaal om een hechte band op te bouwen met zijn kindje. Zeker als mama borstvoeding geeft. Fran: “Je partner ervaart dan een beetje het gevoel dat jij had tijdens je zwangerschap, maar dan zonder alle kwaaltjes (lacht).”

Wie is Fran?

  • Fran van Rompaey is draagconsulente
  • Mama van Joppe, Berre, Nelle en Ture
  • Maakt (groot)ouders warm voor babydragen
  • Deelt haar ervaringen als draagmama
  • Volgde verschillende opleidingen in babydragen en knoopwijzen
  • Geeft de workshop Technieken om je baby te dragen
Fran van Rompaey, draagconsulente

In samenwerking met onze partners