Cheesecake met aardbeien en balsamico

Cheesecake is een geliefd dessert over de hele wereld. Of je nu gaat voor een fruitige versie of eerder voor een versie met  zoete karamel, er gaat niets boven een heerlijk stukje cheesecake!

Wist je dit al over kaastaart?

Wist je dat de oorsprong van de cheesecake zowat 4.000 jaar terug gaat naar het oude Griekenland? Zo werd de eerste "cheesecake" gemaakt op het eiland Samos rond 2.000 voor Christus.

In het oude Griekenland werd cheesecake beschouwd als een goede bron van energie, daarom werd het aangeboden aan de atleten tijdens de eerste Olympische Spelen in 776 voor Christus.

Op Griekse bruiloften werden vaak kaastaarten geserveerd. Gebakken door de bruid en geserveerd aan de familie en vrienden van haar nieuwe man, werd het beschouwd als een gebaar van gastvrijheid.

Cheesecake met aardbeien en balsamico

6 porties

Voorbereidingstijd: 35 minuten

Totale tijd: 3 uur 5 minuten

Voor de bodem

  • 125 g amandelkoekjes
  • 40 g gesmolten boter ongezouten

Voor de vulling

  • 220 g Philadelphia Natuur (op kamertemperatuur)
  • 22 g slagroom
  • 2 blaadjes gelatine (5 g)
  • 56 g bloemsuiker + 3 el
  • 1 eiwit
  • 45 g verse aardbeien (gesneden)

Voor de afwerking

  • 0.5 kl zwarte peper
  • 75 g aardbeiensaus of aardbeienconfituur (70% vruchten)
  • 2 kl balsamicoazijn
  • 80 g verse aardbeien (gesneden)
  1. Zet 6 serveerringen van Ø 7 cm op een vel bakpapier op een plateau of bakplaat. Vet de serveerringen in en bekleed de zijkanten met bakpapier.
  2. Verkruimel de koekjes in een keukenrobot.
  3. Meng de fijngemalen koekjes met de gesmolten boter en verdeel het koekmengsel over de bodem van de 6 serveerringen.
  4. Strijk het geheel glad met de achterkant van een lepel. Zet gedurende 30 minuten in de koelkast.
  5. Week de gelatine blaadjes 5 min in een kom met koud water.
  6. Doe 5 el slagroom in een aparte kom en zet opzij.
  7. Klop de rest van de slagroom samen met 3 el bloemsuiker stevig op en zet in de koelkast.
  8. Verwarm de 5 el room gedurende 10 à 15 seconden in de magnetron. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze hierin op.
  9. Klop ca 3 minuten de roomkaas samen met de bloemsuiker tot een smeuïg geheel. Meng er met een garde het gelatinemengsel onder en spatel er vervolgens ook voorzichtig de opgeklopte slagroom door.
  10. Klop in een aparte kom het eiwit stijf en meng het vervolgens met de rest van het roomkaas-mengsel.
  11. Neem de serveerringen uit de koelkast en schep deze 1/3 vol met de vulling.
  12. Verdeel vervolgens enkele aardbeien over de vulling en voeg weer een laagje vulling toe. Herhaal dit nog een keer. Strijk het geheel glad met de achterkant van een lepel.
  13. Dek losjes af met plastic folie en laat 2 à 3 uur rusten in de koelkast.
  14. Neem de cheesecakes uit de koelkast en verwijder de serveerringen en de plastic folie.
  15. Werk je cheesecakes af met verse aardbeien en serveer met de aardbei-balsamico saus.

In samenwerking met onze partner Philadelphia.