9 tips voor heerlijke homemade pizza

Niets beter dan een echte Italiaanse pizza! Maar ook thuis kan je dit staaltje smaakbeleving proberen te evenaren met jouw eigen heerlijke zelfgemaakte pizza’s. Leuk om alleen te doen of nog leuker om het hele gezin erbij te betrekken. Èn met deze 9 tips and tricks haal je ook nog eens het beste uit je pizza.

1 – Gebruik de juiste bloemsoort

Kies voor Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg of tippo 00-bloem. Deze soorten bloem hebben een hele fijne structuur en hebben een iets lager glutengehalte dan andere bloemsoorten, waardoor je een mooi glad en elastisch deeg bekomt.

2. Laat je pizzadeeg voldoende tijd rijzen

Laat je pizzadeeg een nacht rusten in een kom afgedekt met een propere vaatdoek. Bij voorkeur op een warme plek. Als je je deeg goed laat rijzen, krijg je een luchtige en krokante pizza.

3 - Bestrijk je korst met een mengsel van olijfolie en knoflook

Giet extra vierge olijfolie in een schaaltje en voeg gehakte knoflook toe. Smeer er vervolgens je korst mee in voordat je andere toppings toevoegt, en zorg ervoor dat er ook wat stukjes knoflook op je korst komen.

4 – Heb aandacht voor de pizzasaus

Ga je voor een homemade pizzasaus, kies dan voor kwalitatieve ingrediënten: kies voor rijpe, sappige tomaten en verse kruiden zoals oregano en basilicum voor een smaakvolle saus. Laat de saus langzaam pruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen. Eerder aan de slag met kant-en-klaar, kies dan voor speciale speciale pizzasauzen zoals bvb. Elvea Pizza a Casa, deze sauzen zijn gemaakt van tomaten, kruiden en specerijen speciaal voor het beleggen van pizza’s.

5 – Toppings: less is more

Als je van een knapperige korst houdt, dan leg je best niet te veel ingrediënten op je pizza! Als je te veel toppings toevoegt, wordt de korst niet helemaal gaar. Zorg er ook voor dat de ingrediënten die je gebruikt niet te vochtig zijn zodat je pizza niet zwaar en wak wordt.

6 - Wees creatief met je kaas

Mozzarella is heerlijk op pizza, maar je kan ook experimenteren met kazen met een pittigere smaak, zoals Parmezaanse kaas, feta, geitenkaas, brie en zelfs scherpe cheddar zorgen voor een interessante pizza. Probeer eens een intensere kaas te combineren met mozzarella en kijk of je het lekker vindt!

7 - Bak je pizza op een voorverwarmd oppervlak

Als je meer gaat voor een ambachtelijke pizza, kun je hem het beste bakken op een voorverwarmd, zwaar oppervlak. Je kan hiervoor een pizzasteen gebruiken, maar heb je dit niet in huis kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een zware bakplaat of een omgekeerde gietijzeren koekenpan, enz. Gebruik wat je beschikbaar hebt! Maar zorg ervoor dat je je oppervlak minstens een half uur voorverwarmt in een hete oven voordat je je pizza gaat bakken.

8 - Bak je pizza op een zeer hoge temperatuur

Pizzaovens in restaurants kunnen erg heet worden, meestal is dit ergens tussen de 300 en 350°C. Wil je die smaak evenaren, dan bak je je pizza best kort op een zo hoog mogelijke temperatuur (Of kies voor de speciale ‘pizzastand’ op je oven.) Zo krijg je een knapperige korst.

9 - Breng je pizza op smaak met zout en peper

Net als elk ander gerecht dat je bereidt, heeft pizza baat bij een beetje kruiden. Pas alleen op dat je niet te veel zout gebruikt als je toppings al vrij zout zijn.

Laat je inspireren door deze heerlijke recepten

Mini-Pizza brie, pesto, appel en ham

  • 16 Herta mini-pizzadegen (2 pakjes)
  • 3 sneetjes Herta ham
  • 200 g brie
  • 100 g groene pesto
  • 2 appels
  1. Verwarm de oven voor op 180°C op stand onder/boven verwarming.
  2. Snij de ham in blokjes en de brie in 16 gelijke plakjes. Was de appels, snij in twee, en vervolgens in dunne halve schijfjes.
  3. Haal de ovenplaat uit de oven en leg er de mini pizza’s op. (met bakpapier). Prik er enkele gaatjes in en bestrijk met pesto.
  4. Leg er een plakje brie op en vervolgens enkele sneetjes appel.
  5. Strooi er enkele blokjes ham over. Kruid met peper en zout.
  6. Bak de pizza’s in het midden van de oven gedurende 8 minuten tot ze krokant zijn.

Een recept van Herta.

Pizza met tomatensaus, ansjovis en buffelmozzarella

  • 200 g bloem
  • 1 el olijfolie
  • snuifje zout
  • 1 kl suiker
  • 20 g verse gist
  • 14 cl water
  • Tomatensaus Elvea Pizza a Casa
  • 4 teentjes knoflook
  • 70 g Parmezaanse kaas
  1. Strooi de bloem uit op je werkblad en maak in het midden een kuiltje.
  2. Meng de olijfolie, het zout en de suiker erdoor.
  3. Los de verse gist op in het water en giet het gistmengsel bij de bloem.
  4. Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg.
  5. Rol het deeg tot een bol, dek af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats, of een nacht in de koelkast onder vershoudfolie.
  6. Rol net voor het bakken het deeg uit en duw het met de vingertoppen plat tot de gewenste dikte.
  7. Begin in het midden en werk naar de randen toe, terwijl je de pizza ondertussen ronddraait. Verwarm de oven op 200 °C.
  8. Verdeel de tomatensaus over de bodem en bestrooi met gesnipperde knoflook.
  9. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper van de molen. Rasp hierover de helft van de parmezaan.
  10. Bak 8 minuten in de oven.
  11. Haal de pizza uit de oven en rasp de rest van de kaas erover.

Een recept van Elvea.