Chickenwings met colasaus

Sticky chickenwings met pittige cola-barbecuesaus?! Je hoor, je leest het goed. Bart toont je hoe je dit typisch Amerikaans gerecht perfect op smaak brengt.

    Ingrediënten

  • 1 kg kippenvleugels
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 50 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1.5 el zonnebloemolie
  • 330 ml echte cola (1 blikje)
  • 150 g ketchup
  • 25 ml appelciderazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sriracha

    Bereiding

  1. Steek je barbecue aan, bereid ‘m voor op indirect grillen en breng naar een temperatuur van 150 graden. Plaats een (gietijzeren) rooster met daaronder een drip pan/lekbakje (of leg er folie onder), want de boel gaat lekken straks.
  2. Leg in de tussentijd de kipborrelhapjes in een grote, platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Maak een rub van 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, paprikapoeder, oregano, 1 tl basterdsuiker en zonnebloemolie. Smeer hiermee de kip helemaal in en was je handen daarna goed.
  4. Zet je cola marinade vast op. Meng daarvoor de cola, ketchup, 50 gr basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpan. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 12 – 15 minuten zacht pruttelen tot de saus indikt. Roer regelmatig en check de laatste minuten goed of de saus niet te hard indikt. Proef tussentijds en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en sriracha.
  5. Leg de kipborrelhapjes op het rooster en laat ze circa 45 minuten op 150 graden indirect garen, met de deksel dicht. Voor een extra check kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken, bij 72 graden zijn ze goed.
  6. Hou 1/3 van de cola marinade achter in de pan (vuur uit en deksel erop) en breng de rest van de cola marinade (in een kom) naar de barbecue met een tang.
  7. Terwijl de kipborrelhapjes rustig aan het garen zijn, ga je ze tussentijds 2x dippen in de marinade en dan leg je ze weer terug op het rooster om verder te garen. Daarna sluit je het deksel weer. Dip bijvoorbeeld 1x na 15 minuten en 1x na 30 minuten.
  8. Als de kipborrelhapjes gegaard zijn, haal je ze van het rooster en leg je ze even in een schaal. Haal met handschoenen de conveggtor weg en stook je barbecue op naar 220 graden. Plaats het rooster (hoog) terug
  9. Grill de kipborrelhapjes heel kort af op 220 graden voor een krokant velletje. Maar echt heel kort. Want door de suikers in de rub en marinade kunnen ze snel verbranden en je wilt ook niet dat ze te lang verder doorgaren. Dus even om en om en dan weer terug in je schaal.
  10. Breng de schaal naar binnen en schenk je resterende cola marinade uit de pan zo over de kipborrelhapjes. Hussel even door en klaar!

Bekijk de video: