Witloofcurry met aardappel en dragon

Dit gerecht is heerlijk kruidig en creamy. Geen fan van witloof? Geef het toch een kans! Geroosterd witloof smaakt zoveel beter dan gestoofd, zeker wanneer je het combineert met curry, dragon en een smeuïg roomsausje. 

Duur: 50 min.

Aantal: 2 porties

Ingrediënten

  • 500 g witloof
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 160 g vegan kipstukjes OF 350 g zalm of kabeljauw
  • 2 à 3 tl currypoeder
  • 1 handvol verse dragonblaadjes (of 1 tl gedroogd)
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 200 ml plantaardige room
  • Rijstolie, zwarte peper en zeezout 

Optioneel: appelslaatje

  • 1 groene appel
  • Enkele handenvol sla
  • 1 el wijnazijn
  • 1 el olijfolie 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtstand). Bedek de bakplaat met een siliconen matje of (herbruikbaar) bakpapier.
  2. Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronken en halveer ze in de lengte. Maak de buitenste bladeren los van de stronk en versnipper ze (gooi ze zeker niet weg, ook als er een bruin plekje op zit. Dat kan helemaal geen kwaad). Leg op de bakplaat.
  3. Snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm, schillen hoeft niet. Halveer grote kipstukjes, als je de veggie versie maakt. Voeg beide toe aan de bakplaat.
  4. Meng het versnipperde witloof, de gehalveerde witloofstronken, de aardappelblokjes en de eventuele kipstukjes met 2 eetlepels rijstolie, het currypoeder en flink wat peper en zout. Verdeel in een dunne laag over de bakplaat. Schik de stronken met de gesneden kant naar boven.
  5. Zet in de oven en bak 20 min. of tot de groenten goudbruin kleuren en beetgaar zijn.
  6. Hak de dragon grof. Pel de knoflook en verwijder de kern. Meng de plantaardige room, de geperste look en dragon in een kommetje en kruid met peper en zout.
  7. Voor de variant met vis: snij de vis in stukken van 7 cm (zalm) of 4 cm (kabeljauw). Wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout.
  8. Haal de bakplaat uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven tot 180 °C.
  9. Overgiet de groenten, kip en aardappelen met de romige saus. Verdeel de stukken vis over de groenten. Zet opnieuw 10 minuten in de oven tot de saus heet is en begint te pruttelen en de vis gaar is.
  10. Serveer zo of met een fris appelslaatje erbij. Snijd hiervoor de appel (ongeschild) in blokjes of partjes. Meng met de sla, wat wijnazijn en olijfolie en kruid het geheel met peper en zout. 
LP_reference-kookdemo.jpg

Traybake met najaarsgroenten

Snel en gezond koken? Alles op één bakplaat, de oven doet de rest. Stefanie Baert van FoodLove toont hoe je het doet.

inspire.svg

Laat je inspireren