Tofuburger met zeewier, gegrilde paksoi en kruidige rijst

Deze burger is een echt gezond smaakbommetje. Zeewier is niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar ook aan jodium, belangrijk voor je schildklier. Het is laag in calorieën en vet én heeft een ontstekingsremmende eigenschap. En wist je dat zeewier het voedsel van de toekomst wordt genoemd? De snelle groeiwijze is namelijk veel minder milieubelastend. Ook helpt zeewier de aarde een handje door CO2 op te nemen en het water te filteren.

Ingrediënten

Bereiding: 35 min.

4 personen

  • 4 tofuburgers met zeewier (versmarkt)4
  • 2 stronken paksoi 
  • 1 komkommer
  • 400 g sojascheuten
  • 4 cm gember
  • 1 plantje koriander
  • 2 tenen look 
  • 250 g basmatirijst
  • 2 pindanoten ongezouten en geroosterd
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 el rijstazijn
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 4 kl rietsuiker
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Snij de ongeschilde komkommer in kleine blokjes en meng in een kom met de rijstazijn en de suiker. Laat 30 min. staan en roer af en toe om. Giet daarna af en laat uitlekken.
  • Kook de rijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af en laat uitlekken.
  • Snij de paksoi in de lengte in 2. Verhit 2 el zonnebloemolie in een grillpan en leg er de paksoi met de snijkant naar beneden in. Bak 5 min.
  • Snipper het knoflook en de gember fijn en meng met de zoete sojasaus en de helft van de sojasaus. Giet over de paksoi, zet er een deksel op en laat nog 5 min. stomen tot hij zacht is.
  • Snipper intussen de koriander fijn.
  • Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de sojascheuten 5 min. Kruid met peper en zout. Meng onder de rijst en laat nog even meebakken. Meng er de helft van de koriander onder.
  • Verhit intussen de rest van de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de zeewierburgers 2,5 min. aan elke kant. Snij in repen.
  • Hak de pindanootjes fijn. Schep de rijst op de borden en verdeel er de paksoi, de blokjes komkommer en de reepjes burger over. Werk af met de rest van de koriander en de fijngehakte pindanoten. Besprenkel met de rest van de sojasaus.

Fan van een beetje pikant?

Gebruik dan wat sambal oelek in de mengeling met sojasaus.

inspire.svg

Laat je inspireren