Skyr: het zuiveleiwit dat de wereld verovert
In de afgelopen jaren heeft skyr een enorme opmars gemaakt in zowel België als internationaal. Dit veelzijdige zuivelproduct, oorspronkelijk afkomstig uit IJsland, is niet meer weg te denken uit het zuivelschap. Skyr heeft zijn populariteit te danken aan zijn rijke voedingswaarde, romige textuur en de groeiende vraag naar gezondere voedingsopties. In dit artikel duiken we dieper in op wat skyr precies is.
Wat is skyr
Skyr is een verse kaassoort, vergelijkbaar met yoghurt en platte kaas, maar met een unieke smaak en textuur.
Skyr, dat volgens de legende meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werd ontdekt, is het resultaat van de fermentatie van magere melk, het bijproduct van de boterproductie, door lokale bacteriën. Voor een betere bewaring werd de melk afgetapt, waardoor een veelzijdig product ontstond, van nature vetarm, eiwitrijk en met een dikke textuur, dat nog steeds deel uitmaakt van de IJslandse cultuur.
De populariteit is te danken aan de interessante nutritionele samenstelling, de romige textuur en de wens van consumenten om te kiezen voor steeds gezondere producten
Wat skyr verschillend maakt van yoghurt
- Eenvoudige ingrediënten
Danone skyr nature wordt gemaakt van slechts twee ingrediënten: magere melk en melkfermenten die specifiek zijn voor skyr. Dankzij een productieproces dat verschilt van dat van traditionele yoghurt, heeft het een natuurlijke milde smaak en een unieke romige consistentie. - Minder vet
Skyr wordt gemaakt van magere melk, terwijl yoghurt kan worden gemaakt van volle of gedeeltelijk magere melk, waardoor skyr minder vet bevat. - De gebruikte fermenten zijn verschillend
De fermentatie van traditionele yoghurt is afhankelijk van twee zeer specifieke bacteriën (S. thermophilus en L. bulgaricus), terwijl skyr andere melkzuurfermenten gebruikt, die de smaak en textuur beïnvloeden. - Dikke, smeuïgere textuur
Ten slotte wordt skyr na de fermentatie uitgelekt, in tegenstelling tot traditionele yoghurt, die dat niet doet, waardoor de eiwitten geconcentreerd worden en het zijn dikke, smeuïge textuur krijgt.
Calciumtekort bij Belgen
Wist je dat 98% van de Belgen minder producten in de categorie “met calcium verrijkte zuivel- en sojaproducten” consumeren dan aanbevolen door de voedingspiramide van de Hoge Gezondheidsraad (CSS)*? Toch spelen deze voedingsmiddelen een sleutelrol in een evenwichtige voeding, omdat ze de belangrijkste bron van calcium in onze voeding zijn. In België voldoet slechts 22% van de mensen aan de aanbevolen hoeveelheid calcium via de voeding*.
Perfect voor elk moment van de dag
Dankzij zijn interessante samenstelling is skyr perfect om je op elk moment van de dag te vergezellen: bij het ontbijt, als tussendoortje, na het sporten... Je kunt het zelfs gebruiken als basis voor zoete of hartige recepten (cakes, sauzen, smoothies...).
Danone biedt een ruim assortiment skyrs, waaronder natuur en fruitige versies, en verschillende formaten. Verwen jezelf met het gezinsformaat natuur of vanille, of kies voor de individuele potjes met aardbei, kokos of perzik-abrikoos.
In samenwerking met Danone.
* : De Ridder K, Bel S, Brocatus L, Cuypers K, Lebacq T, Moyersoen I, Ost C & Teppers E. La consommation alimentaire. Dans : Bel S, Tafforeau J (éd.). Enquête de Consommation Alimentaire 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016