Regenboogsalade met een vinaigrette van amandelen en gember
Meer plantaardig eten heeft veel voordelen voor je gezondheid. Maar hou het simpel. Maak van eten geen exacte wetenschap. Je hoeft ook niet te eten zoals een wielrenner tijdens de Ronde van Frankrijk. Probeer er gewoon voor te zorgen dat je met mate eet, met genoeg variatie en dat je in de basis voor gezonde recepten kiest. Volledig vegetarisch gaan eten is niet nodig. Als je de helft van wat je eet invult met verse plantaardige producten, zet je al een enorme stap in de goeie richting.
Ingrediënten
- Voor de salade
- 1 paprika, in fijne reepjes
- 1 grote komkommer, in sliertjes of fijne plakjes
- 1 grote wortel, geschild en in reepjes
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 600 g boerenkool of spinazie
- 400 g geraspte rode kool
- 8 à 10 basilicumblaadjes, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 100 g edamame
- 2 eetlepels hennepzaad
- 800 g gekookte misonoedels of bruine rijstnoedels (ze bevatten minder vezels)
- Voor de vinaigrette met amandelen en gember
- 100 ml Alpro Amandeldrink Geroosterd Zonder Suikers
- 50 g amandel- of cashewnotenboter
- 40 à 50 ml vers limoensap
- 1 ½ eetlepel tamari of sojasaus
- 1 teentje look, fijngehakt
- ½ koffielepel gember, fijngehakt
- Voor de topping
- 1 handvol frambozen, braambessen of blauwe bessen
- Je favoriete zaden (bv. lijnzaad) voor een krokante toets
In samenwerking met Alpro.
Bereiding
- Maak de vinaigrette klaar. Meng de amandelboter, het limoensap, de tamari, de gember en de look in een kleine kom. Klop op tot een homogeen mengsel. Voeg Alpro Amandeldrink Geroosterd Zonder Suikers toe en meng goed.
- Laat vóór gebruik afkoelen. Als het mengsel begint te klonteren, is het beter dat je het opnieuw mixt. Voeg wat meer Alpro Amandeldrink Geroosterd Zonder Suikers toe als je een vloeibaardere vinaigrette wil.
- Schep de paprika, de komkommer, de wortel, de kerstomaatjes, de boerenkool, de rode kool, de basilicum, de lente-ui, de edamame, het lijnzaad en de misonoedels in een grote kom onder elkaar. Je kunt deze mix in de kleuren van de regenboog presenteren.
- Voeg de vinaigrette toe, zodat de groenten een beetje zacht beginnen worden. Proef en voeg indien nodig wat meer tamari, peper en zout toe.
- Werk af met de topping van bosvruchten en zaden naar keuze.