Bakken volgens het seizoen: rabarbercrumble
In de zomer vallen er heel wat groenten en fruit te oogsten. Het ideale moment dus om in de keuken te duiken. Wil je naast gerechten met seizoensgroenten ook een dessert maken dat op en top 'zomer' uitstraalt? Probeer dan deze lichte rabarbeappelcrumble: de perfecte balans tussen zoet en zuur, en hij is ook nog eens lactose- én glutenvrij.
Rabarbercrumble met appel
Duur: 1 u.
Aantal: 6 personen
Ingrediënten
- 500 g rabarber (vers of diepvries)
- 2 appelen
- 1 limoen
- 1 cm gember
- 75 g plantaardig alternatief voor harde vetstof (bv. Alpro soya Bakken & Braden)
- 125 g amandelpoeder
- 150 g glutenvrije bloem
- 100 g lichtbruine rietsuiker
- 1 vanillestok
Bereiding
Voorbereiding:
- Spoel de verse rabarber onder koud water en snij in stukken van ± 3 cm.
- Pers de limoen.
- Schil de gember en rasp fijn.
- Snij het vanillestokje in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
- Snij de ongeschilde appelen in blokjes van ± 2 cm dik.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Doe de blokjes appel en de stukken rabarber in een grote mengkom en meng er 50 g rietsuiker, de vanillezaadjes, het limoensap en de geraspte gember onder. Schik alles in een ovenschaal.
- Doe de glutenvrije bloem, 50 g rietsuiker, het amandelpoeder en de lactosevrije vetstof in klontjes in een andere mengkom. Kneed met de vingertoppen tot een kruimelige massa.
- Verdeel het kruimelige deeg gelijkmatig over de fruitmengeling. Zet de ovenschaal ± 30 min. in de voorverwarmde oven tot de crumble een goudbruin korstje krijgt.
Afwerking:
- Serveer warm of lauw met een bolletje lactosevrij vanille-ijs.