3 lekkere tips voor overrijp fruit
Fruit heeft een vaste plaats op je dagelijks menu. Toch kan het snel té rijp worden en in de vuilbak belanden. Geen nood, want bijna elk fruit kan je verwerken tot heerlijk verfrissende, gezonde snacks. En dat is goed voor je budget én het milieu.
Snelle confituur zonder extra suiker
Een van de gemakkelijkste manieren om overrijp fruit te verwerken, is er confituur van maken. Zacht fruit zoals aardbeien, pruimen of perziken zijn daar perfect voor.
Snijd het fruit klein, voeg een zoetmaker naar keuze toe en laat op een laag vuur sudderen tot de confituur de gewenste dikte heeft. Gebruik natuurlijke zoetstoffen zoals dadels of bananen in plaats van geraffineerde suikers, voor een gezondere versie.
Fruitcompote
Ook compote is een handige manier om fruitoverschotten te bewaren. Het heeft een grovere structuur dan confituur en bevat stukjes omdat het minder lang gekookt wordt.
Vries de compote in kleine porties in, zodat je makkelijk uit de vriezer kan halen wat je nodig hebt. Gebruik bijvoorbeeld ijsblokvormpjes om eenvoudig de juiste hoeveelheid te ontdooien zonder restjes.
Appel-, peer-, mango- of rabarbercompote smaken heerlijk als ontbijt bij yoghurt of havermout, of als gezond dessert.
Verfrissende fruitsnack
Rijp fruit vormt ook de basis voor heerlijke tussendoortjes. Snijd bijvoorbeeld bananen en bessen in stukjes en vries ze in om later te gebruiken in smoothies, milkshakes of soft-serve ijs. Blend het fruit met Griekse yoghurt tot een smeuïg ijsje, ideaal voor de zomermaanden!
Appel- of perzikschijfjes kan je in de oven drogen voor een gezonde snack voor onderweg. En wist je dat je (over)rijpe bananen ook perfect in pannenkoeken of bananenbrood kan verwerken? Dat wordt smullen!