5 dingen die je nog niet wist over je kookgerei
Je grijpt er elke dag naar maar weet je eigenlijk wel wat je gebruikt? We duiken daarom even dieper in op 5 verrassende beweringen over je kookgerei.
1. Elk antikleefoppervlak is hetzelfde
Onwaar - Veel antikleefpannen bevatten nog PFAS, chemische stoffen die je liever vermijdt. Ze zijn water- en vetafstotend, maar breken moeilijk af in het milieu en je lichaam. Er zijn ook veilige alternatieven, zoals keramische coatings zonder PFAS of kies voor pannen zonder coating, zoals inox. Deze zijn robuuster en beter voor mens én milieu. Daarom werkt Beka cookware uitsluitend met PFAS-vrije producten.
2. Je pan bepaalt of je dat mooie korstje krijgt
Waar - Het goudbruine korstje op vlees of groente ontstaat via de Maillardreactie, die ontstaat enkel boven 140 °C. Antikleefpannen halen deze temperatuur vaak niet. Voor een krokant resultaat kies je een pan zonder coating, zoals inox of plaatstaal.
Supertip: Laat je pan goed opwarmen en voeg daarna pas olie en ingrediënten toe.
3. Kookpotten uit gerecycleerde materialen zijn beter voor het milieu
Waar - Gerecycleerde materialen hebben een enorme positieve impact, met een veel lagere CO₂-uitstoot dan nieuw aluminium. Beka werkt met gerecycleerde materialen die RCS-gecertificeerd zijn (Recycled Claim Standard): een internationale standaard die garandeert dat het gebruikte gerecycleerde materiaal écht afkomstig is van gerecycleerde bronnen en traceerbaar blijft doorheen de hele keten. Zo garanderen ze transparante én controleerbare duurzaamheidsclaims.
4. Een verkleuring op je inox pan is gevaarlijk
Onwaar - Regenboogvlekken of een doffe waas door verhitting zijn volkomen veilig en typisch voor roestvrij staal. Wist je dat deze vlekken met azijn, citroensap of inox-cleaner eenvoudig te verwijderen zijn?
5. Er bestaan pannen die beter worden met de tijd
Waar - Gietijzeren of plaatstalen pannen bouwen tijdens gebruik een natuurlijke antikleeflaag op. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe beter die laag wordt. De Stark pan van Beka is top voor slow cooking en krokant bakken. De Artist (gemaakt van staal) is lichter en warmt sneller op, ideaal voor vlees op hoog vuur.
Belangrijke tip: gebruik warm water en een borsteltje, geen zeep. Die kan de natuurlijke antikleeflaag afbreken. Droog goed af nadien om roest te voorkomen. Zo gaat je pan lang mee.