Wat kan ik thuis allemaal invriezen?

Voedsel invriezen is een super methode om voedselverlies tegen te gaan, geld te besparen en verser te eten. Maar welke voedingsmiddelen kan je allemaal thuis invriezen? En waar moet je op letten als je iets invriest?

Waarom voedsel invriezen?

  • Met voedsel invriezen zorg dat je dat minder voedsel verspilt. Want dat restje van gisteren kan je prima bewaren. Zo hoef je niet elke dag te koken én je bespaart geld. Geld besparen doe je ook door voedsel in grotere hoeveelheden te kopen. Als je niet alles meteen op krijgt, vries je de rest in. Kweek je je eigen groenten en heb je een overschot aan oogst? Maak op wat je nodig hebt en stop de rest in de vriezer. Zo blijven de voedingsstoffen behouden.

Welke producten kan je goed invriezen?

Er zijn heel veel producten die je kan invriezen. Denk aan:

  • Verse groenten, zoals bonen, broccoli, spinazie, mais, boerenkool en andere kolen
  • Brood
  • Gebak 
  • Vlees
  • Vis
  • Fruit
  • Soep
  • Pastasaus
  • Vette zuivelproducten, zoals roomboter, (half)harde kazen en ijs
  • Verse pasta
  • Klein fruit, zoals bessen, bramen en frambozen

Welke voedingsmiddelen mag je niet invriezen?

Er zijn ook voedingsmiddelen die minder geschikt zijn om thuis in te vriezen:

  • Groenten die veel vocht bevatten en die je rauw wil eten, zoals komkommer en sla. Deze groenten zijn niet meer lekker na het ontdooien
  • Fruit met een hoog vochtgehalte zoals tomaat, sinaasappel en mandarijn
  • Magere melkproducten en zachte kazen. Deze schiften als je ze invriest
  • Rauwe of gekookte eieren en producten op basis van ei, zoals bijvoorbeeld mayonaise
  • Eten dat je eerst gefrituurd hebt

Tips als je voedsel invriest

Waar moet je allemaal op letten als je voedsel invriest?

Eerst laten afkoelen

Laat gekookt en gebakken voedsel altijd eerst goed afkoelen, voordat je het invriest. Zo hoeft je vriezer niet onnodig hard te werken om de temperatuur weer laag te krijgen. Beter voor het milieu en jouw portemonnee.

Zo snel mogelijk invriezen

Wil je ingrediënten invriezen die je nog niet hebt bereid, dan kan je die het beste op de dag van aankoop invriezen. Heb je iets gekookt of gebakken? Vries het dan na het afkoelen ook zo snel mogelijk in.

Luchtdicht invriezen

Zorg dat je jouw voedsel luchtdicht invriest. Gebruik hiervoor speciale vrieszakjes of bakjes die je kan hergebruiken. Gooi je vrieszakjes niet weg. Dat is minder duurzaam.

De datum van invriezen noteren

Noteer altijd de datum van invriezen. Elk soort voedsel heeft een eigen bewaartijd:

  • vlees 2-12 maanden
  • vis 3-6 maanden
  • groenten meestal 1 jaar
  • brood kan je maar 1 maand bewaren

Ga regelmatig door je diepvries om te kijken er iets over de datum dreigt te gaan.

Niet opnieuw invriezen

Als je voedsel hebt ingevroren en daarna ontdooid hebt, vries het dan niet opnieuw in. Behalve als je het kookt of opbakt en daarna weer invriest. Je eten wordt er echter niet smakelijker van.

Meer tips tegen voedselverspilling

Wil je weten wat je nog meer tegen voedselverlies kunt doen? Lees dan onze blog met tips tegen voedselverlies.